Burendag
22-09-2017

Burendag

Burendag

Beter een goede buur, dan een verre vriend…..

Dit weekend organiseert Douwe Egberts samen met het Oranje Fonds voor het 12de jaar op rij, Burendag. Een concept om iets leuks te doen met jouw buren en om ze beter te leren kennen. Wanneer je niet woont in een hutje op de hei, is de kans groot dat je buren hebt. Wanneer je in de stad woont, bijvoorbeeld in Utrecht, heb je misschien zelfs meer buren dan je lief hebt. Een borrel met de gezellige buren op links, een buurtapp om verdachten zaken te signaleren, maar ook om een borrel te organiseren, maar misschien heb je ook wel last van dat studentenhuis op de hoek. De een heeft geluk en de ander heeft pech met zijn of haar buren. Hoe is dat in jouw situatie? Heb jij een goede buur of toch liever een verre vriend? Buren zijn een bron van informatie over jouw buurt, ze kennen alle ins en outs. Wij geven jou vijf redenen waarom een goede buur wel zo fijn is.

1. Sociale controle
Heb jij de koffers voor de vakantie ingepakt en dan bereikt het nieuws van een inbraakgolf in jullie buurt jou? Daar gaat je ontspannen vakantie gevoel…. Je hebt al 3 checks gedaan in huis, iemand geregeld voor de post en de planten, een timer ingesteld zodat het lijkt alsof er leven is in huis. Maar het is ook altijd fijn als de buren jouw stulpje in de gaten houden. Wissel telefoonnummers uit met de buren en leg bij de leuke buren een reservesleutel neer. Prettige buren zorgt voor een veilig gevoel. Je weet dat er altijd iemand is die op jouw huis past. Maar ook wanneer je thuis bent en er gebeurt wat, is het fijn dat de buren alert zijn en je direct te hulp schieten.

2. Wie past er op jouw huisdier?
Weekendje naar zee, de kampeervakantie naar Italië, dagje Efteling met het hele gezin. Dit is erg gezellig, maar wie zorgt er voor de huisdieren? Een pension is een optie, maar voor een dagje weg is het fijn als de buurvrouw even oppast. Whiskas de kat of Rex de hond vinden een aai over hun bolletje en een beetje eten krijgen erg prettig. De hond vindt een blokje om ook erg fijn. Met een beetje geluk heb jij een goede buur, buurmeisje of buurjongen die vast wel voor Whiskas of Rex kan zorgen.

3. Met een leuke buur ben je nooit eenzaam
Nou, heb ik het geluk dat ik twee hele gezellige buurvrouwen naast mij heb wonen waar ik geregeld een koffie mee ga drinken of een wijntje ga doen. Ik zeg niet dat je net zoals ik de deur plat moet lopen bij jouw buren. Maar zo nu en dan is dat toch wel erg gezellig, na een lange dag werken om een praatje te maken. In mijn geval ook erg handig als ik na een lange dag werken bij een van mijn buurvrouwen kan aanschuiven met het avondeten.

4. Pakketdienst
In een wereld waar iedereen steeds drukker is en meer online wordt geshopt worden er dus ook meer pakketjes bezorgd. Jij kunt niet altijd thuis met smart op jouw nieuwe schoenen wachten, het is dan fijn dat jouw buren jouw pakketje voor je aan willen nemen. Op deze manier heb je toch ook weer contact met de buurt, ben je op de hoogte wat er speelt en ben je de trotse bezitter van een paar nieuwe schoenen.

5. Samen de buurt nog leuker maken
Weet je dat de gemeente het prettig vindt als de bewoners de buurt nog groener, mooier, gezelliger, socialer en fijner willen maken? Als de hele buurt enthousiast is kan de gemeente een bijdragen geven vanuit het initiatievenfonds, om het idee te realiseren. Zo staat er nu bijvoorbeeld in de Vogelenbuurt een prachtige nieuwe boom en planten in de plantenbakken. Het initiatievenfonds ondersteunt bijvoorbeeld: speelvoorzieningen, meer groen op straat, activiteiten in een buurthuis, veiligere oversteekplaatsen, betere straatverlichting en ontmoetingsplekken voor jongeren. Maar ook samen geveltuintjes aanleggen, naar klapstoelconcerten gaan zoals op het Koekoeksplein in Utrecht, kan de saamhorigheid in de buurt verbeteren.

En mocht jij je buren nog niet zo goed kennen? Dan is burendag 2017 misschien een goed idee.

Bekijk hier wat er in jouw buurt te doen is.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.