27-02-2019

"Followers first, dat is toch raar?"

"Followers first, dat is toch raar?"

Je ziet het steeds vaker, bedrijven en dienstverleners die op Instagram en Facebook reclame maken met de kreet followers first. Nu kunnen we ons bij webshops en winkelbedrijven nog wel iets voorstellen bij deze slogan. Een volger van je social media pagina is vaak een betrokken klant en die geef je graag als eerste de kans te profiteren. Zoals modewinkels speciaal voor klanten voor de uitverkoop een pre-sale houden. Maar followers first in bijvoorbeeld de makelaardij? Vreemd.

Sterker nog: heel vreemd. Een makelaar verkoopt namelijk niet zijn eigen woning, maar het huis van zijn opdrachtgever. En bij die transactie is het niet van belang dat de Facebook volgers van de makelaar in kwestie voorrang krijgen. Alles moet gericht zijn op het voordeel voor de verkoper van de betreffende woning. Die wil in feite maar twee dingen: een hoge opbrengst tegen gunstige voorwaarden. En of de woning nu verkocht wordt aan een social media volger van de makelaar of een voor hem onbekende koper uit pakweg Utrecht of Amersfoort? Het zal hem of haar een zorg zijn.

Dit is de reden dat wij bij Molenbeek Makelaars niemand ‘first’ benaderen, maar bij iedere woning die in de verkoop komt een maximaal aantal potentiële kopers benaderen. Inderdaad, daar hoort een bericht op Facebook en Instagram bij, maar ook plaatsing in de etalage, plaatsing op Funda.nl, een melding naar ons zeer grote, regionale kopersnetwerk, een telefoontje naar mensen van wie we weten dat ze iets zoeken en zo kunnen we nog wel even doorgaan. ‘Revenue first’, in goed Nederlands: opbrengst eerst, daar is het ons en onze klanten om begonnen. En wie de branchecijfers over aantal bezichtigingen, aantal zoekers in ons netwerk, gemiddelde opbrengst bij verkoop en percentage marktaandeel goed bekijkt, ziet dat we daarin slagen. Meetbaar meer resultaat noemen we dat. Niet voor onszelf, zodat we kunnen ‘pronken’ met steeds meer Facebook-volgers. Maar voor onze opdrachtgevers, voor wie de verkoop van hun woning al spannend genoeg is.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.