Grachten, Nijntje en Koning Willem-Alexander oftewel ons Utrecht
13-11-2017

Grachten, Nijntje en Koning Willem-Alexander oftewel ons Utrecht

Grachten, Nijntje en Koning Willem-Alexander oftewel ons Utrecht

Iedere Utrechter weet het natuurlijk al lang. Utrecht is de fijnste plek om te wonen. Mocht jij nog niet zo ingeburgerd zijn of een goede reden nodig hebben om jouw vriend, vriendin, vader of moeder te overtuigen waarom Utrecht eigenlijk de meest geweldige plek is om te wonen, lees dan verder. Wij hebben een aantal pluspunten voor je op een rijtje gezet.

Onze historie
Rond 50 n. Chr. is de basis van Utreg of Utereg, zoals wij Utrechters het uitspreken, op het huidige Domplein aangelegd. De naam Utrecht is afkomstig van het Latijnse woord Traiectum oftewel de plaats waar de Rijn door te steken is. Maar wat natuurlijk veel leuker om te weten is dat ons Utrecht een van de eerste steden in Nederland met stadrechten was. In 1808 is Utrecht zelfs even de hoofdstad van Nederland geweest.

Dorps in een grote stad
Utrecht heeft een oppervlakte van 99 km² en is met meer dan 340.000 inwoners de vierde stad van Nederland. Maar toch voelt dit niet zo. Doordat in Utrecht bijna alles wel op loop- of fietsafstand is voelt Utrecht meer aan als een groot dorp. Gelukkig voor ons, heeft Utrecht wel alle faciliteiten van een grote stad maar zijn Utrechters wel dorpsgezellig.

De Dom
Als ik boven op de Dom sta, kijk ik even naar benee!”

Need I say more?! Oke vooruit dan, dit geweldige bouwwerk stamt uit 1254! En is maar liefst 112,32 meter hoog. Daarmee is de Dom ook direct de hoogste kerktoren van Nederland én het hoogste gebouw van Utrecht. Onder Utrechters gaat het gerucht dat er geen enkel gebouw hoger mag worden gebouwd dan de Dom. Dit is niet helemaal correct. In het historische stadscentrum ligt de bouwgrens op 90 meter hoog. Buiten het stadscentrum mag er wel boven deze grens gebouwd worden. Tot op heden is dat nog niet gebeurd. Wat wij natuurlijk helemaal niet erg vinden. Zo is de Dom vanaf veel plekken zichtbaar. Utrecht mag zich dan ook met recht De Domstad noemen.

Grachten
Denk je aan Utrecht, denk je aan de grachten en haar werfkelders. De grachten zijn eeuwenlang de belangrijkste handelsroute van en naar de stad geweest. De Oudegracht is de bekendste gracht van Nederland en is bijna 2 kilometer lang. Deze gracht kreeg deze naam nadat rond 1393 de Nieuwegracht werd aangelegd. Wist je dat de Oudegracht door maar liefst 16 bruggen wordt overspannen? De gracht bekijken vanaf een van deze bruggen is al mooi, maar om de gracht vanaf het water te bekijken door middel van een van de rondvaartboten is nog veel mooier.

Dick Bruna
Wie is er niet opgegroeid met Nijntje, het lieve witte konijntje? Voor onze buitenlandse vrienden ook bekend als Miffy. Dit konijntje is in 1955 bedacht door geestelijk vader Dick Bruna. En laat Dick Bruna nou net geboren zijn in, je raadt het al, ons mooie Utrecht. Dick woonde en leefde zijn gehele leven in Utrecht. Hij had dan ook een bijzondere band met de stad. In 2006 werd het Dick Bruna huis geopend als onderdeel van het Centraal Museum. Sinds 2016 is na een grote verbouwing op dezelfde plek het Nijntje Museum geopend. Dick Bruna is op 89 jarig leeftijd, op 16 februari 2017, helaas overleden.

Kroegen
Zeg je Universiteiten, zeg je studenten, zeg je studenten dan zeg je natuurlijk kroegen! Utrecht heeft er een hoop! Ik durf niet te zeggen hoeveel kroegen en terrassen Utrecht rijk is maar op bijna elke hoek van de straat is er wel een kroeg of cafe te vinden. Na een rondje bij ons op kantoor blijkt al dat iedereen weer zo zijn eigen favoriete (stam)kroeg heeft. Hier gaan ze graag op vrijdagavond een verlate vrijdagmiddagborrel doen met een biertje, een glas wijn en een bitterbal.

Stadsparken
Wat is er nou lekkerder dan op een zonnige dag lekker te genieten van een glas wijn in het zonnetje op je balkon of in je tuin? Helaas is dat in een druk bevolkte stad zoals Utrecht niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig beschikt Utrecht wel over heel veel mooie stadsparken waar men lekker van het zonnetje kan genieten.

Universiteiten
Utrecht is maar liefst drie universiteiten rijk, waarvan de Universiteit Utrecht de grootste is. Elke zomer is het aan de start van het nieuwe studiejaar een gezellige drukte in de binnenstad als het weer bruist met nieuwe, jonge, gezellige studenten die aan het begin staan van hun mooie studie en kennis komen maken met de stad tijdens de UIT-week. Wist je trouwens dat een lid van USC niet onder de Dom door mag lopen. Waarom dat zo is lees je hier.

En na het lezen van bovenstaande punten snappen wij wel waarom zoveel oud studenten lekker blijven hangen in ‘Ons’ mooie Utrecht!

Andere fijne feitjes

  • De Neude of Het Neude. Het is de Neude, EN JA het is een big deal als je HET Neude zegt.
  • Utrechter of Utrechtenaar. Utrechters geven de voorkeur voor: Utrechter.
  • De enige Nederlandse Paus kwam uit Utrecht, Paus Adrianus VI.
  • Dick Bruna is niet de enige bekende Nederlander uit Utrecht. Nee nee. Ook onze koning Willem-Alexander is geboren in Utrecht.
  • Utrecht Centraal is het grootste treinstation van ons land.
  • Wist je dat Utrecht zich bij schemer ook heel mooi laat vastleggen op de gevoelige plaat? Het resultaat zie je hierboven.
  • Wil je de stad eens van bovenaf bekijken? Trek je wandelschoenen maar aan want dan moet je eerst de 465 traptreden in de Dom beklimmen.

Fotografie Donker Utrecht. Voor meer mooie foto's van Utrecht bij schemer, bezoek de website van Donker Utrecht.

Wil jij ook verhuizen naar deze mooie stad, bekijk dan ons aanbod of maak een vrijblijvende afspraak met een van onze woningmakelaars, Martijn en Lindy.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.