Urban, wat?!
09-08-2017

Urban, wat?!

Urban, wat?!

Op een borrel hoorde ik voor het eerst van Urban Exploring, of zoals het ook bekend staat Urbex of UE. Ik hoor je denken, Urban wat?! Urban Exploring is het bezoeken, fotograferen en het documenteren van verlaten gebouwen. In Nederland zijn er niet veel plekken waar je een verlaten gebouw kan vinden. Door de beperkte ruimte in ons kikkerlandje wordt vastgoed vaak gesloopt of gebruikt voor transformatie. Wij Nederlanders benutten iedere vierkante centimeter. In het buitenland vind je ze wel, verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. Urban explorers of urbexers beschikken over een natuurlijke nieuwsgierigheid om deze niet openbare locaties vast te leggen op de gevoelige plaat. Denk hierbij aan bijzondere objecten: verlaten fabriekshallen, voormalige ziekenhuizen, voormalige scholen, kastelen, voormalige kantoren maar ook ondergrondse locaties zoals mijnschachten, riolen of voormalige militaire locaties. Deze verlaten objecten worden veelal bezocht vanwege hun architectuur, maar ook vanuit historische interesses en waarde. In veel gevallen zie je dat de tijd zijn sporen heeft nagelaten bij deze bijzondere gebouwen. Maar ook dat de tijd juist heeft stilgestaan doordat ze, zo lijkt het, plotseling zijn verlaten.

Deze bijzondere “sport” is niet geheel zonder gevaren en wordt daarom vaak uitgevoerd in kleine groepjes urbexers. Bij het betreden van elk gebouw bestaat er een risico. Je kunt in een vervallen gebouw terecht komen waar de vloeren niet meer zijn wat ze zouden moeten zijn of waar je stuit op een lading chemicaliën. Ook bestaat er natuurlijk altijd een risico op insluiting, denk hierbij aan een deur die achter je dichtvalt en niet meer beschikt over een deurklink. Een deurklink behoort dan ook tot de standaard uitrusting van een urbexer. Ook het achter nagezeten worden door waakhonden of politie is een risico van het vak.

Je zult bij de foto’s op internet niet snel een locatie of een naam vinden. Foto’s worden vernoemd naar voorwerpen die op de locatie gevonden worden of naar voormalige eigenaren. Het vinden van een verlate locatie vergt veel tijd. Veel locaties worden beschermd door urbexers tegen vandalisme. Helaas komt het door de toenemende bekendheid van Urban Exploring steeds meer voor dat de locaties niet met het respect worden behandeld dat zou moeten. De meest bekende locaties die zijn gefotografeerd door urbexers zijn, het Belgische spookstadje Doel dat op een paar huizen na volledig verlaten is. Daarnaast is de stad Tsjernobyl een bekende locatie, dat natuurlijk bekend is door een van de grootste kernrampen, die plaats vond op 26 april 1986.

Voor de gewone mens die zich niet heeft verdiept in Urban Exploring kan het lijken alsof zij zich bezig houden met het overtreden van wetten, maar de meeste urbexers overtreden geen wetten met de uitzondering dan dat zij zich begeven op een terrein waar zij in sommige gevallen geen wettige toegang tot hebben. Zij zien dit dan ook als een ‘onschadelijke’ overtreding en zullen zoals eerder al aangegeven deze objecten beschermen tegen vandalisme. Zij houden zich dan ook aan de gedragsregel welke bestaat onder Urban Explorers: “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures”.

Wij zijn het in ieder geval er over eens dat het mooie foto’s oplevert waar wij van kunnen genieten en graag met jullie willen delen.


De foto’s die in dit artikel zijn gebruikt zijn gemaakt door Sebastiaan Bergacker.

Leave nothing but footprints, take nothing but pictures

Ik doe nu ongeveer 5 jaar aan urbex fotografie. Ik heb altijd al interesse gehad in oude gebouwen/architectuur en met urbexen kan ik dit mooi combineren met een andere passie van mij, namelijk: fotograferen. Samen met gelijkgestemden (die ik via internet heb leren kennen) bezoeken wij oude verlaten/vervallen gebouwen. Dit kan dus van alles zijn: oude ziekenhuizen, fabrieken, kastelen en ga zo maar door. Waarom doe ik dit? Het is spannend om door zo’n locatie te lopen, je voelt echt de geschiedenis van zo’n pand en vraagt je af wat er is gebeurd en waarom het is verlaten. Elk gebouw heeft zo zijn eigen verhaal en het levert mooie foto’s op. Ook vind ik het mooi hoe de natuur langzaam weer terug neemt wat de mens ooit heeft afgenomen.

https://www.flickr.com/photos/bassie909/

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.