1920xauto_4a764b8e-0df9-4336-a8fc-7ab1781c5c76

Utrecht Noord - Ondiep

Utrecht Noord - Ondiep

Wil jij een huis kopen in Ondiep? Ondiep ligt relatief gezien heel erg dicht bij het centrum. Het is een echte Utrechtse Volksbuurt tussen de Vecht en de Amsterdamsestraatweg. Ondiep is gelegen in het noordwesten van Utrecht. Toen de Vecht nog onbedijkt was, veroorzaakte de rivier ondieptes. Hier dankt de wijk zijn naam aan. Door de groei van de industrie in Utrecht werd de vraag naar woningen in de omgeving groter. De gemeente Utrecht heeft toen in een tiental fase woningen gebouwd rond het Ondiep. De bouw van de wijk begon kleinschalig in 1915. De indeling en het aanleggen van de hoofdstraten gebeurde vooral in de jaren ’20 op basis van de stedenbouwkundige de heer H.P. Berlage. Dit ontwerp omvatte twee reeds bestaande buurtjes (Het Witte Wijk en Het Kleine Wijk). De Het Kleine Wijk had een Tuindorp achtig karakter. Echter, was een groot deel van de woningvoorraad verouderd. Er werden veel woningen gesloopt en vervangen voor nieuwbouw. Deze buurtjes nam Berlage op in het nieuwe ontwerp. De wijk heeft de vorm van een stemvork. In de jaren ’60 bevatte de wijk veel kleinschalige bedrijvigheid zoals loodgieters, aannemers en schildersbedrijven. Op veel plekken zijn deze oude bedrijfjes nog terug te zien.

Ondiep is een hele groene wijk. Het is een dorp in de stad. Het is een wijk met meerdere identiteiten en sferen. Er is een groot aantal coöperatiewoningen, echter worden er steeds meer grote en duurdere huizen gebouwd in de wijk. De doelstelling van dit project was om er een levensloopbestendige wijk van te maken geschikt voor alle leeftijden en leefstijlen. De wijk ligt dicht bij het centrum en heeft een groen karakter. Dit zorgt er voor dat er steeds meer jonge gezinnen en starters naar de wijk trekken. De Amsterdamsestraatweg is de winkelstraat die de wijk omsluit. De straatweg heeft een zeer gevarieerd aanbod aan winkels. Van speciaalzaken tot kappers, woonwinkels, eettentjes en dienstverlenende bedrijven. Steeds meer ondernemers ontdekken de Straatweg wat voor een positieve ontwikkeling van de winkelstraat zorgt. Ook de gemeente Utrecht doet haar best om de straat naar een hoger plan te tillen.

In Ondiep zijn er relatief veel betaalbare kleine eengezinswoningen. Veel woonhuizen bestonden uit een woonlaag met een kap, maar inmiddels zijn veel woningen opgebouwd en uitgebouwd. Daarnaast zijn met namen in de Bomenbuurt veel eengezinswoningen verdeeld over twee woonlagen. De bomenbuurt heeft nog wat weg van het vroegere Tuindorp karakter, waardoor sommige huizen nog over voortuinen beschikken. Daarnaast zijn er ook veel gestapelde woningen gerealiseerd, deze zijn met name bij de Nijenoord gesitueerd. Naast de oudere woningen is er ook veel nieuwbouw gerealiseerd. De wijk heeft een zeer gevarieerd aanbod. In de wijk staan ook mooie jaren ’30 beneden- en bovenwoningen. Deze woningen spreken op dit moment vooral jonge gezinnen en starters aan.

Wil jij in Ondiep wonen? Kijk of een van onze aankoopmakelaars dit voor jou kan realiseren.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.