1920xauto_c05aa377-c200-47c5-a951-3eadadd5434e

Utrecht Noord - Pijlsweerd

Utrecht Noord - Pijlsweerd

Wonen in Pijlsweerd? Misschien zijn wij wel uw makelaar in Pijlsweerd.

De wijk Pijlsweerd is gelegen in Noordwest Utrecht. Pijlsweerd ligt tussen de Amsterdamsestraatweg, de Vecht en Weerdsingel Westzijde. Pijlsweerd grenst zowel aan de binnenstad, als aan de wijk Ondiep. De locatie is zeer centraal. De wijk is gebouwd op het terrein waar ooit het klooster Betlehem lag. Pijlsweerd is van oudsher een gebied met veel hoveniers en kwekers. Dit is nog terug te zien in verschillende straatnamen. In de 20ste eeuw werd de wijk bij de stad ingelijfd. Vanaf de 17e eeuw bouwden Amsterdamse kooplieden buitenplaatsen langs de Vecht om hier de zomer door te brengen. Een van de mooiste buitenplaatsen was het huis Zijdebalen van David van Mollem. Van Mollem vestigde hier een zijdefabriek, waarin hij ruwe zijde uit Italië, Perzië en India liet verwerken tot garen. De fabriek werd aangedreven door één waterrad in de Westerstroom. Dat was zo’n wonder dat zelfs tsaar Peter de Grote in 1711 op bezoek kwam om het waterrad te zien. In 1816 moest de fabriek sluiten wegens de slechte economische situatie. Omdat Van Mollem had bepaald dat de buitenplaats in zijn geheel moest verdwijnen als de familie het bezit niet langer kon houden, werd Zijdebalen afgebroken.

Bij de Weerdsluis in Utrecht komt de Vecht de stad binnen. De sluis is in de Middeleeuwen aangelegd om de waterstand in de singels en de grachten van de stad op peil te houden. Rond de schutsluis ontstond een voorstad van Utrecht: de Bemuurde Weerd. Vanuit de stad was Bemuurde Weerd via de Weerdpoort bereikbaar. Er was veel industrie in de voorstad, waaronder brandgevaarlijke bedrijfjes zoals pottenbakkerijen.

De bevolkingssamenstelling is divers, er wonen jongeren in de wijk, gezinnen en studenten. Er is een mix van koopwoningen en van huurwoningen. De wijk wordt begrensd door de Amsterdamsestraatweg. Een multiculturele winkelstraat met verschillende winkels en bedrijven. Met de komst van de nieuwe ‘Zijdebalen’ krijgt de wijk een nieuwe impuls. Hier komen stadsappartementen, herenhuizen en er is ruimte voor groen. Naast de woningen komt er ruimte voor horeca en kleine bedrijvigheid.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.