1920xauto_7ffc0d09-3bdc-484a-a9e4-de70c30418c7

Utrecht Noord - Tuinwijk

Utrecht Noord - Tuinwijk

Wil jij wonen in Tuinwijk? Dan zijn wij uw makelaar in Tuinwijk.

Tuinwijk is een wijk in Noordoost Utrecht. De wijk ligt ten zuiden van Tuindorp en ten noorden van de Vogelenbuurt. De wijk bestaat uit twee buurten. Tuinwijk-West en Tuinwijk-Oost. In de tweede helft van de 19e eeuw was het slecht gesteld met de Nederlandse Volkshuisvesting. Het inwonersaantal was in korte tijd erg gestegen door de industrialisatie, terwijl het aantal woningen achterbleef. In 1901 werd de nieuwe woningwet ingevoerd. De woningen in Tuinwijk werden gebouwd volgens de laatste eisen. De ambtenaren van de Nederlandse spoorwegen waren lid van de woningbouwvereniging De Tuinwijk. Ze hadden voor de bouw van de goede eengezinswoningen met een groenen dorpskarakter hun oog laten vallen op een terrein ten westen van het Willem van Noortplein. Echter, was dit kavel te groot en heeft de gemeente bijgedragen aan de financiering van een groter aantal woningen. Dit gedeelte is vanaf ongeveer 1921 gebouwd. Een openbare aanbesteding werd na de oorlog te kostbaar. Daarom zorgde de spoorwegen zoveel mogelijk zelf voor materiaal. Men beweerd dat de wijk deels werd gebouwd met de stenen die overgebleven waren van ‘de Inktpot’. Aannemelijker is dat ze de ovens van de fabriek nog even hebben laten draaien voor het bouwen van de wijk. Om kosten te besparen zijn in de tuinmuurtjes de misbaksels gebruikt, deze zijn te herkennen aan hun grillige vorm en aan de zwarte vlekken. De wijk ligt aan het Zwarte Water, in vroegere tijden werd hier de turf aangevoerd. Bij de bouw van De Tuinwijk werden de stenen voor de bouw van de woningen via het Zwarte Water vervoerd. Het werd later een paradijs voor ratten waardoor de vaart gedempt is.

Decennialang is Tuinwijk een echte wijk van werknemers van de spoorwegen geweest zowel uit Utrecht als uit Amsterdam. Tuinwijk is een gemêleerde wijk. Er is een groot aantal sociale huurwoningen, daartegenover staat een relatief hoog inkomensniveau voor de rest van de wijk. Er wonen veel gezinnen in Tuinwijk. Dit komt omdat er zijn veel relatief ruime woningen zijn met een buitenruimte. Het Willem van Noortplein is het hart van de wijk. Rondom het plein bevinden zich winkels voor dagelijkse boodschappen, speciaalzaken, een hip hotel restaurant en eetgelegenheden.

De architectuur die in de Tuinwijk is toegepast is opvallend stedelijk voor het tuindorp karakter. Een deel van de wijk heeft een monumentale status. Tijdens het bouwen is er veel aandacht besteed aan de indeling, de materialen en aan de afwerking. De oorspronkelijke woon- en voorkamers werden van elkaar gescheiden door kasten met paneeldeuren en daartussen schuifdeuren met glas in lood (kamer en suite). De hoeken van de huizenblokken worden vaak afgesloten door een hoekwoning waarvan het dak loodrecht op het zadeldak van het blok staat. Op de hoeken is vaak ook meer detaillering in de architectuur aangebracht. De architecten waren geïnspireerd door de Amsterdamse School, waardoor de Tuinwijk eerder stedelijk dan dorps aandoet. In Tuinwijk staan voornamelijk boven- en benedenwoningen en grote eengezinswoningen. In de Jan van der Doemstraat en de Antonius Matthaeuslaan zijn voornamelijk boven- en benedenwoningen gebouwd. Kenmerkend voor de wijk zijn de donkere bakstenen en de hoge zadeldaken met rode pannen.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.