1920xauto_4e5025aa-2beb-46ab-895b-0e68273e6e3c

Utrecht Noord - Vogelenbuurt

Utrecht Noord - Vogelenbuurt

Wil jij wonen in de Vogelenbuurt? Dan zijn wij jouw makelaar.

De Vogelenbuurt is gelegen in de wijk Noordoost Utrecht. De wijk wordt in het zuiden begrensd door de Weerdsingel-Oostzijde, in het westen door de Hopakker en de Merelstraat in het noorden door de Draaiweg met in het verlengde daarvan de Johannes de Bekastraat, de Van ’s Gravensandsestraat en de Menno van Coehoornstraat en in het oosten door de Van der Heijdenstraat en de Grietstraat. In de Middeleeuwen lag de Vogelenbuurt, wat toen nog de Vogelenwijk heette, in de polders. Ten behoeve van de afwatering van de veengronden werd de Veengracht afgegraven. Deze gracht liep langs de Keizersgracht, Zaagmolenkade en kwam uit bij de Prof. Jordanlaan. Vanwege zijn belang voor de turfvaart werd deze gracht het Zwarte Water genoemd. In de omgeving stonden molens, watergebonden bedrijfjes en boerderijen.

In de Vogelenbuurt wonen veel gezinnen, maar ook starters en studenten. De Vogelenbuurt is een gezellige wijk. Er zijn veel gezellige speelpleintjes en zelfs een speeltuin voor de allerkleinste, waar heerlijk afgesloten gespeeld kan worden. De Vogelenbuurt en Wittevrouwen wordt gescheiden door het Griftpark. Het Griftpark is een ruim opgezet stadspark. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin en een kinderboerderij. In het park worden verschillende sportactiviteiten gehouden zoals Bootcamps. Ook kan heerlijk gegeten en gedronken worden rondom het Griftpark. In de Merelstraat kunnen de dagelijkse boodschappen gedaan worden, waar zelfs een parkeergarage onder de supermarkt is gesitueerd. In de oude molen Rijn & Zon bevindt zich een biologische slager, er is een supermarkt, een Turkse groenteboer en een Turkse bakker. Om het hoekje is nog een groenteboer en een biologische supermarkt. Ook het sigarenwinkeltje, de slijterij, kleermaker en drogisterij ontbreken niet. Daarnaast zijn er ook gezellige bruine cafés, waar mensen een borrel nemen na een lange dag werken.

Toen er na 1850 buiten de vestingswerken gebouwd kon worden, vestigden op de singels vermogende burgers in grote villa’s met uitzicht op het water. De Vogelenbuurt was de eerste woonwijk die buiten de stadsbuitengracht gerealiseerd werd en had een ander karakter. Particulieren realiseerde hier grote series woningen.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.