placeholder_500_500_86d3128c

Utrecht Oost - Oudwijk

Utrecht Oost - Oudwijk

Wil jij wonen in Oudwijk een wijk in Utrecht Oost? De wijk wordt in tweeën gedeeld door de winkelstraat de Burgemeester Reigerstraat. Het gebied was tot ver in de 19e eeuw in gebruik als hoveniersgebied. In het derde kwartaal van de 19e eeuw werd de wijk snel bebouwd met arbeiderswoningen, die loodrecht op de bestaande straten werden gebouwd. De bouw ging vaak per kavel. De mooiste voorbeelden van de van de resterende hovenierswoningen zijn gelegen aan de Bolstraat en de Wagenstraat. Voorheen was het gebied tussen de Kromme Rijn, Abstede en Oudwijk één gebied. In 1870 werd de Oosterspoorlijn dwars door het gebied aangelegd met het hoofdstation aan de Zonstraat. Aan de stadszijde kreeg het station een groot voorplein en aan de achterzijde was het rangeerterrein. De Baanstegen werden afgesloten en de 3e Baansteeg werd omgedoopt tot de Burgemeester Reigerstraat. Deze straat werd in 1911 flink verbeterd. In de jaren ’60 en 70 kreeg de naoorlogse wijk Oudwijk te maken met verwaarlozing. De kansrijke bewoners trokken naar de nieuwe wijken. Door de stadsvernieuwing is de wijk weer opgeknapt. In de loop van de jaren ’80 en ’90 werd weer een aantrekkelijke wijk voor jonge tweeverdieners.

Utrecht Oost en de wijk Oudwijk is zeer populair. Er wonen veel gezinnen en hoog opgeleide starters. In Oudwijk-Zuid en de Oosterbuurt zijn diverse coöperatiewoningen te vinden, verder wonen er in de wijk veel tweeverdieners, starters en gezinnen. In de wijk zijn een groot aantal kinderdagverblijven en basisscholen. Het is dus maar een paar minuutjes fietsen om de kinderen weg te brengen. De Burgemeester Reigerstraat loopt recht door de wijk. Er zijn veel leuke restaurants, cafés, speciaalzaken en winkels voor de dagelijkse boodschappen te vinden. Het fantastische Rijks monumentale Wilhelminapark is de achtertuin van de Oudwijkers.

Oudwijk is een redelijk gevarieerde wijk. Er bevinden zich kleinschalige woningen uit het einde van de 19e eeuw, straten met woningen uit de jaren '30, straten met woningen uit de periode van de stadsvernieuwing en enkele nieuwbouwprojecten uit het eind van de 20e eeuw. De bebouwingsdichtheid is relatief hoog. Een belangrijke kwaliteit is voldoende groene ruimte in en nabij het gebied. Deze groene ruimte bevindt zich voor een groot deel in de binnenterreinen van de woonblokken. Langs de Oudwijkerdwarsstraat en verspreid over de buurt bevinden zich enkele (buurt)voorzieningen. Over het algemeen is het zo dat één zijde van een straat is opgebouwd uit één type woning. De vele relatief kleine woningen zijn vaak veranderd en vergroot. Sommige van die straatwanden zijn nog helemaal gaaf, maar op de veel plekken zijn de woningen aangepast. Hierdoor is het authentieke samenhangende beeld in de straat verminderd. De meest voorkomende woningen zijn tussenwoningen gebouwd tussen 1904 en 1910.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.