1920xauto_8e0c9937-1b4b-40d7-ac1d-202badc93d9d

Utrecht Oost - Voordorp

Utrecht Oost - Voordorp

Wil jij wonen in Voordorp? Wel de lusten van Utrecht centrum, maar niet de lasten? Dan zijn wij uw makelaar.

Voordorp is een buurt in noordoost Utrecht. Het gebied waarin Voordorp is gebouwd maakte deel uit van een uitgestrekt veengebied tussen de kleigebieden langs de Vecht en langs de Kromme Rijn. Het gedeelte waar Voordorp ligt werd ‘De Voordorpsche Landen’ genoemd. In 1451 werd de kapel van Voordorp vervangen door een nieuwe kapel met een geheel blauw interieur. De kapel werd daarom de Blaue Capel genoemd. Langzaam werd de naam voor het gehele dorp gebruikt en verdween de naam Voordorp. De buurt is gebouwd in de jaren ’90. Het was de laatste grote stadsuitbreiding voor de bouw van Leidsche Rijn. De wijk heeft zijn naam te danken aan het Fort Voorburg en aan de geschiedenis van de plek. De wijk is een typische jaren ’90 woonwijk. Het stedenbouwkundig plan heeft de vorm van een blad. De hoofdnerf van het plan Voordorp is de ontsluitingsweg Aartsbisschop Romerostraat. Het zuiden van de wijk grenst aan het terrein van de voormalige Utrechtse Veemarkt. De wijk heeft een grote diversiteit aan bewoners: jonge gezinnen, ouderen, huurders en kopers. Voordorp is met veel aandacht voor detaillering, variatie en kleurgebruik vormgegeven door architect Theo Bosch, die hiervoor de Rietveldprijs voor architectuur ontving. In Voordorp zijn achttien straten vernoemd naar bekende vrijheidsstrijders. De Veemarkt is in 2012 gesloten en gesloopt. Op dit terrein staan diverse typen woningen, hiermee is Voordorp uitgebreid. Veemarkt is een gemengde stedelijke woonwijk.

In Voordorp wonen jonge gezinnen, maar ook stellen en ouderen. Opvallend is dat er veel mensen tussen de 45 en 65 jaar oud wonen. Dit zal veranderen met de komst van de nieuwe Veemarkt. In de wijk wonen veel mensen met een relatief hoog inkomen. Er is een groot aantal kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen. Wonen in Voordorp is wonen op fietsafstand van de stad, maar met de rust van een dorp. Boodschappen kunnen gedaan worden bij winkelcentrum ‘De Gaard’ in Tuindorp-Oost. De Veemarkt wordt een unieke, moderne en duurzame woonwijk. Een wijk met bijzondere woonvormen en diverse sportvoorzieningen.

De wijk heeft overwegend eengezinswoningen en portiek en galerijflats. De wijk kenmerkt zich door het kleurgebruik en de voornamelijk lichte stenen. De huizen op de Veemarkt zijn zeer divers. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen en zijn zeer energie efficiënt.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.