1920xauto_428ce212-c64b-44aa-a8b9-ed0ca67a3b32

Utrecht Oost - Wilhelminapark & Schildersbuurt

Utrecht Oost - Wilhelminapark & Schildersbuurt

Wil jij wonen aan het Wilhelminapark? Molenbeek Makelaars is de makelaar van Utrecht Oost.

Wilhelminpark en de Schildersbuurt liggen in Utrecht oost. De eerste woningbouw rondom het Wilhelminapark werd ontwikkeld om de welgestelden in de stad Utrecht te houden. De welgestelden waren de binnenstad te druk gaan vinden. Het gebied rondom het huidige Wilhelminapark was rijk aan boomgaarden en tuinderijen door de vruchtbare grond. Deze grond was zo vruchtbaar door de zijstromen van De Kromme Rijn: De Minstroom en de Oude Vecht. Door splitsing van de Oude Vecht ontstond het eiland Hoogeland. In 1887 kocht de gemeente het landgoed Hogeland aan en in 1888 het daar onder gelegen Oudwijkerveld. Via een prijsvraag kwam er een ontwerp voor een villawijk rond een park tot stand. In 1889 werd het Wilhelminapark officieel geopend. Rondom het park, de Emmalaan, Julianalaan en de Ramstraat werden luxe herenhuizen gebouwd. De ruimte tussen de Prins Hendriklaan, de Adriaen van Ostadelaan/Rembrandtkade en Laan van Minsweerd werd bestemd tot ‘kleine woonwijk’. Hier werd voornamelijk gebouwd door middenstandswoningbouwverenigingen. Men bouwde met namen voor ambtenaren, leraren en andere beter opgeleide burgers. De huizen zijn gebouwd met een diversiteit van stijlen. Veel huizen zijn door particulieren beleggers gebouwd. In de wijk staat ook het zeer bekende Rietveld Schröderhuis.

Utrecht Oost is een begrip in Utrecht. Voor velen een droom om ooit te wonen aan het Wilhelminapark. Grote woonhuizen voor het gehele gezin, een groene omgeving en restaurants, speciaalzaken, cafés en winkels om de hoek. In de wijk wonen mensen met gemiddeld een zeer hoog inkomen. De wijk heeft een hoog voorzieningsniveau. Het Wilhelminpark is Rijksmonumentaal. Het is van oorsprong een wandelpark. In de zomer is het druk in het park met veel studenten, maar ook de speeltuin wordt goed bezocht. Er kan wat gegeten worden in het Theehuis waar restaurant Wilhelminpark gevestigd is of lekker geborreld worden in het stadscafé. Aan de Jan van Scorelstraat zitten lunch- en ontbijtzaakjes, speciaalzaken en cafés. Winkelen kan aan de Burgemeester Reigerstraat of aan de Adriaen van Ostadelaan. De wijk is een dorp op zich. Men kent elkaar goed en wil over het algemeen graag blijven wonen in de wijk.

De architect Houtzagers heeft bijgedragen aan het ontwerpen van de nieuw type stadse villa’s. Verschillende stijlen, verspringende bouwonderdelen en een onregelmatige daklijn. Hiermee beïnvloedde hij een deel van de verdere bouw langs de westzijde van de Emmalaan en Wilhelminapark. In de Schildersbuurt zijn meer modalere huizen gebouwd. Hier is veel gebouwd door middenstandswoningbouwverenigingen. De appartementen zijn opgetrokken in de opvallende Amsterdamse Schoolstijl.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.