1920xauto_7c214718-70d5-43d0-be94-2a4fabce78c2

Utrecht Oost - Wittevrouwen & Zeeheldenbuurt

Utrecht Oost - Wittevrouwen & Zeeheldenbuurt

Op zoek naar een huis in Wittevrouwen of Zeeheldenbuurt? Molenbeek Makelaars is uw makelaar in Wittevrouwen en de Zeeheldenbuurt in Utrecht.

De wijk Wittevrouwen ligt in Utrecht Oost. Het gebied wordt begrensd door de Biltsche Grift in het noorden en in het oosten, De Biltstraat in het zuiden en de Wittevrouwensingel en het Griftpark in het westen. De wijk grenst direct aan het oude centrum, aan de wijk Buiten Wittevrouwen, de Vogelenbuurt en de Zeeheldenbuurt. De Zeeheldenbuurt wordt vaak door de bewoners ook tot Wittevrouwen gerekend. De buurt is genoemd naar het klooster van zusters die leefden volgens de regel van de heilige Norbertus. Het klooster werd ook wel het Wittevrouwenklooster genoemd, naar de kleur van de kledij van de nonnen. De stadspoort aan het einde van de Wittevrouwenstraat naar het klooster werd de Wittevrouwenpoort genoemd. De poort bood toegang tussen de eeuwenoude route tussen de Bilt en Utrecht. In 1819 werd aan de Biltsche Grift, wat destijds nog de Oude Vecht heette de Veeartsenijschool gevestigd. De karakteristieke stallen zijn bijna allemaal nog in tact. Sommige hebben zelfs een ontmoetingsfunctie.

Wittevrouwen en de Zeeheldenbuurt is een voormalige arbeiders- en middenstandswijk. Nu is het een hippe wijk, met karakteristieke huizen. Waar de Biltstraat voorheen bekend stond om een straat vol uitzendbureau’s is het nu een straat met leuke cafés, restaurants en speciaalzaakjes. Ook in het Griftpark is het heerlijk vertoeven. Er is voor de kinderen een leuke speeltuin en een kinderboerderij. In het park worden verschillende sportactiviteiten gehouden zoals Bootcamps. Ook in en om het park kan er heerlijk gegeten en gedronken worden. Naast leuke cafés, restaurants en speciaalzaken zijn er in Wittevrouwen ook mogelijkheden om heerlijk tot rust te komen in de cityspa’s. Een van de spa’s is aan het einde van de Biltstraat gevestigd in de oude O.Z.B.I. Het badhuis waar heel Utrecht vroeger genoot van het baden. Overal in de wijk zijn leuke koffietentjes en restaurantjes te vinden.

In het midden van de 19e eeuw werden de kleinere straten en hofjes aangelegd. Wittevrouwen is een voormalige arbeidersbuurt. De bebouwing bestond voornamelijk uit arbeiderswoningen en middenstandswoningen, die een karakteristiek uiterlijk aan de buurt geven. Voorheen bestonden de woningen met name uit een begane grond verdieping met een slaapzolder onder de mansarde kap. In de loop der jaren zijn vele woningen ook op- en uitgebouwd. Langs de hoofdroutes werden later grotere huizen gebouwd voor de middenstand en de gegoede burgerij. Rond 1900 was min of meer de gehele huidige buurt bebouwd. Meer dan 100 jaar later is het merendeel van de oorspronkelijke bebouwing nog intact.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.