1920xauto_9b512bfd-7fa0-46f0-974a-69e848b94510

Utrecht West - Dichterswijk

Utrecht West - Dichterswijk

Wonen in de populaire Dichterswijk? De Dichterswijk ligt in het zuidwesten van Utrecht. Door de nieuwe Moreelsebrug, ben je zo in het oude stadscentrum. In het verleden waren er vooral boerderijen, tuindershuizen en steenbakkerijen te vinden in de Dichterswijk. Na de eerste wereldoorlog (1914 - 1918) brak een bloeitijd aan voor de stad Utrecht. Utrecht was een belangrijk handels- en industriecentrum geworden dankzij de centrale ligging aan het water, het spoor en de weg. In de Dichterswijk was het Veilinggebouw. De Veilinghaven en de Veemarkthaven waren oorspronkelijk ruim vier keer zo groot als de huidige historische haven aan de Parkhaven. De havens werden aangelegd nadat aan het begin van de 20e eeuw de groenteveiling en de veemarkten de Utrechtse binnenstad waren ontgroeid. Na 25 jaar na de aanleg werden de uiterste delen van de beide havens weer gedempt. Na het vertrek van de veemarkt en de groente- en fruitveiling rond 1970 kwamen de terreinen en gebouwen beschikbaar voor de Jaarbeurs. Het bedrijventerrein werd herbestemd en het bedrijventerrein kreeg een woonbestemming.

Op dit moment wonen er in de Dichterswijk relatief gezien weinig oudere mensen. Aan de Veilinghaven zijn verschillende restaurants met uitzicht op de haven, waar grote woonschepen liggen en het ‘Statenjacht De Utrecht’. Naast de Veilinghaven zijn er door de wijk verspreid ook gezellige kroegjes en restaurantjes te vinden. De Dichterswijk ligt heel dicht bij het centrum en het centraal station, maar je bent ook zo op de snelweg. Dit is een reden dat veel jonge gezinnen en werkende mensen hier wonen. Het Beatrixtheater, de Jaarbeurs en de grote Rabotoren liggen aan de westzijde van de wijk. Dit zorgt voor veel levendigheid. De boodschappen kunnen gedaan worden aan de Croeselaan, de Vondellaan en de Balijelaan.

Parkhaven is een buurt met relatief jonge huizen. Parkhaven bestaat uit eengezinswoningen en appartementen, opgetrokken in rode baksteen. Het vormt een verbinding tussen het stationsgebied en de vooroorlogse buurten ten zuidwesten van de stad Utrecht. Er is een zeer gevarieerd aanbod aan woningen in de wijk. In de Dichterswijk staan veel eengezinswoningen en boven-en benedenwoningen. Veel woningen zijn gebouwd in de jaren ’20 en ’30. De woningen zijn veelal van goede kwaliteit. De nieuwe woonwijk Parkhaven trekt architectuurliefhebbers uit binnen- en buitenland. De wijk wordt gekenmerkt door hoogteverschillen. Zo liggen alle woningen boven straatniveau dankzij trapjes, heuvels en grote plantenbakken. De haven zelf en de kade liggen weer onder straatniveau. De toegang tot de wijk wordt vanaf de Croeselaan gevormd door een plantsoen. Tussen de diverse typen huizen zijn allerhande plantsoenen aangelegd en er is een grote semi-openbare binnentuin.

Wil jij wonen in de Dichterswijk of jouw huis verkopen? Neem contact met ons op.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.