placeholder_500_500_86d3128c

Utrecht Zuid - Rivierenwijk

Utrecht Zuid - Rivierenwijk

Wil jij wonen in de Rivierenwijk? Om de hoek bij Rotsoord en de binnenstad?

Rivierenwijk is gelegen in het zuidwesten van Utrecht. De buurt wordt begrensd door de Balijelaan en Vondellaan in het noorden, Vaartsche Rijn in het oosten en het Merwedekanaal aan de westkant. De wijk heeft de vorm van een driehoek. Rivierenwijk ligt direct aan Dichterswijk en over de kanalen heen grenst de wijk aan Transwijk, Tolsteeg en Hoograven. Rivierenwijk is net na 1918 gebouwd. De eerste reeks woningen stond tussen de Waal- en de Maasstraat. In de jaren ’20 volgenden rijen woningen tussen de Waalstraat en de Balijelaan. De wijk was bedoeld voor geschoolde arbeiders, ambtenaren en spoorwegpersoneel. Het ideaal was toen eengezinswoningen bouwen met een tuin De tramlijn verbond de wijk met het centrum van Utrecht. Na de oorlog kreeg de Rivierenwijk een slechte naam. Het werd gezien als achterstandsbuurt. Om de wijk meer aanzien te geven werd er in de jaren ’70 en ’80 gewerkt aan de wijk. Huizen werden aangepast en er werden huizen gesloopt. Op de plekken waar er gesloopt werd, werden nieuwe huizen gebouwd. In de jaren ’90 werd er opnieuw gesloopt en gebouwd. Door al het herstel verbeterde de wijk. Er zijn op dit moment zelfs hele vernieuwde straten zoals de Jacob Westerbaenstraat, de Pieter Bernagiestraat en de Reyer Anslostraat. Hier staan degelijke nieuwbouw woningen.

Rivierenwijk is in opkomst. De wijk is dicht bij het centrum gelegen. De wijk heeft inmiddels een eigen station. Station Vaartsche Rijn is recent geopend. Door deze ontwikkeling krijgt de wijk meer aansluiting met de binnenstad. In de Rivierenwijk wonen relatief veel starters en gezinnen. De meest voorkomende woningen zijn tussenwoningen. Relatief gezien is er een hoog aantal eenpersoonshuishoudens. Rivierenwijk is nu als een dorp in de stad. Een gevarieerde wijk, zowel in bouw als in bevolking. De Rijnlaan is de winkelstraat van de Rivierenwijk. Hier vind je verschillende speciaalzaken en loop je zo naar de Balijelaan en de Vondellaan voor overige boodschappen. Er heerst een sterke betrokkenheid onder de bewoners. Er zijn vele aanbieders voor kinderopvang en een groot aantal basisscholen.

Er is een zeer gevarieerd aanbod aan woningen. In de wijk staan veel eengezinswoningen en boven-en benedenwoningen. Veel woningen zijn gebouwd in de jaren ’20 en ’30. De woningen zijn veelal van goede kwaliteit.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.