Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
3701 HR, Zeist

Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist

€ 1.100.000 k.k.

Omschrijving

VERKOOP BIJ INSCHRIJVING BENE SITA (Wel Gelegen) Midden in het centrum van Zeist gelegen zeer unieke, monumentale, vrijstaande villa. De villa heeft een woonoppervlakte van 560 m², een inhoud van 2.034 m³ en een perceel-oppervlakte van 1.115 m². Opvallend is de...

Lees meer

Kenmerken

Woonoppervlakte 561 m²
Aantal slaapkamers 10 slaapkamers
Aantal kamers 12 kamers
Perceel 1115 m²
Meer kenmerken

Vragen over deze woning?

Download de Brochure

Dynamis brochure

Media

Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Alle media weergeven

Wijkstatistieken

Leeftijd buurtbewoners
Huishoudens
Koop/Huur

Kenmerken

Overdracht
Vraagprijs € 1.100.000 k.k.
Status Beschikbaar
Aanvaarding in overleg
Bouw
Soort woning villa
Woning type Woonhuis
Type woning vrijstaande woning
Permanente bewoning ja
Bouwjaar 1880
Bouwvorm bestaande bouw
Soort dak schilddak
Materiaal van dak
 • pannen
Locatie
Adres Montaubanstraat 20
Plaats Zeist
Land NL
Ligging
 • in centrum
Oppervlakte en inhoud
Woonoppervlakte 561 m²
Overige inpandige ruimte 15 m²
Gebouwgebonden buitenruimte 4 m²
Inhoud 2034 m³
Perceeloppervlakte 1115 m²
Indeling
Aantal verdiepingen 4
Aantal kamers 12 (10 slaapkamers)
Aantal badkamers 1 badkamer
Aantal woonlagen 4 woonlagen
Energie
Isolatie
 • geen isolatie
Buitenruimte
Tuin
 • tuin rondom
Hoofdtuin tuin rondom
Hoofdtuin achterom ja
Bergruimte
Schuur/berging aangebouwd steen
Voorzieningen
 • voorzien van elektra
Isolatie
 • geen isolatie
Aantal schuren 1
Parkeergelegenheid
Garage
 • aangebouwd steen
Aantal garages 1
Garage capaciteit 1
Faciliteiten
 • voorzien van elektra
Onderhoud
Onderhoud binnen redelijk tot goed
Onderhoud buiten goed
Overig
Huidig gebruik Woonruimte/kantoor aan huis
Huidige bestemming Woonruimte

Uitgebreide omschrijving

VERKOOP BIJ INSCHRIJVING

BENE SITA (Wel Gelegen)

Midden in het centrum van Zeist gelegen zeer unieke, monumentale, vrijstaande villa. De villa heeft een woonoppervlakte van 560 m², een inhoud van 2.034 m³ en een perceel-oppervlakte van 1.115 m².

Opvallend is de hoge mate van originaliteit. Qua indeling zijn er nauwelijks wanden verplaatst. Ornamenten plafonds, paneeldeuren, marmerschilderingen, schouwen van natuursteen en diverse vloeren zijn geheel origineel en goed geconserveerd.

Deze unieke villa is voor meerdere doeleinden geschikt. Gedurende de achterliggende jaren is deze villa in zijn geheel gebruikt voor woondoeleinden. Echter een combinatie van wonen en werken is zeer goed te verwezenlijken. Het realiseren van een particuliere zorgvilla is een mogelijkheid, en wellicht is de omliggende grond ook meer te benutten voor woondoeleinden. De villa zelf is een gemeentelijk monument.

De ligging is goed te noemen. Het is midden in het centrum van Zeist gesitueerd aan een belangrijke toegangsweg. Langs de weg zijn fietspaden aangelegd en er zijn enkele detaillisten gevestigd. Albert Heijn is op ongeveer 300 meter afstand gevestigd, ditzelfde geldt voor veel andere winkels waaronder een uitgebreide ' Groene Winkel', bakkerij, slagerij, brede markt op donderdag en waren markt op zaterdag en natuurlijk veel andere winkels met ieder een eigen specialisatie. Op ongeveer 150 meter afstand ligt het prachtig aangelegde en goed onderhouden Walkartpark.

Zeist is landelijk gezien zeer centraal gelegen. Met de auto, maar ook met het openbaar vervoer is de bereikbaarheid uitstekend. Busverbindingen naar Utrecht, Amersfoort en het NS-station Driebergen-Zeist bevinden zich op ongeveer 250 meter afstand.

De villa bevindt zich grotendeels in originele staat. Het hoofddak is recentelijk vervangen, in het verleden is c.v. gas aangelegd en de c.v. gasketel is ongeveer 10 jaar geleden vervangen. Er is een asbest inventarisatie rapport beschikbaar.

De verkoop zal per inschrijving geschieden. Op 17 september 2019 zal de inschrijving eindigen om 12:00 uur. Het inschrijfformulier en de inschrijfvoorwaarden worden door de makelaar verstrekt. Uiteraard kunt u ons telefonisch benaderen voor het inplannen van een bezichtiging.

OMSCHRIJVING INDELING:

BELETAGE:

Entreepartij, eerste hal met toegang tot werkkamer aan de linkerzijde en woonkamer aan de rechterzijde. In de werkkamer zijn een schouw en wastafel aanwezig. De woonkamer betreft een woonkamer en suite met een totaal oppervlakte van 59 m2. De plafondhoogte is 3,40 hoog. Er zijn inbouwkasten, schouwen en ornamenten plafonds aanwezig. De serre is vanuit de achterkamer te bereiken door middel van openslaande deuren. Vanuit de serre is er een mooi uitzicht de tuin in. De tweede hal volgt op de eerste hal en is in L-vorm. Vanuit deze hal is het toilet te bereiken alsmede het souterrain, de verdieping, de keuken en de achtertuin. Het toilet is voorzien van een fontein. De keuken is riant te noemen, namelijk 23 m2 en voorzien van een nostalgisch keukenblok. Er zijn inbouwkasten aanwezig. Vanuit de keuken is er magnifiek uitzicht de achtertuin in.

SOUTERRAIN:
Het souterrain is zowel van binnenuit als van buitenaf te bereiken. Dit is ideaal bij een eventuele herindeling van de villa. Het souterrain is opgedeeld in vier vertrekken en een berging. Er zijn negen koekoeken aanwezig. Hierdoor is er in ieder vertrek daglicht toetreding aanwezig. Er is een centrale gang waarvandaan de vertrekken bereikbaar zijn. Er bevinden zich twee vertrekken aan de rechterzijde en twee vertrekken aan de linkerzijde van de gang. Bij de interne toegangstrap is een berging gesitueerd.

EERSTE VERDIEPING:
De eerste verdieping is te bereiken door middel van een mooie, brede bordestrap. Het bordesgedeelte biedt toegang tot een extra toilet. De eerste verdieping telt opnieuw vier vertrekken en een middengang. Er zijn drie slaapkamers van ongeveer 22 m2 en een derde slaapkamer van 35 m2. Er is een balkon aan de voorzijde. Vrijwel elke kamer is voorzien van een inbouwkast, schouw en wastafel. De voorkamer heeft een zeer eenvoudige douchecel met wastafel. Aan het einde van de gang, aan de achterzijde van het huis, is een extra wasvertrek.

TWEEDE VERDIEPING:
Te bereiken door middel van een vaste trap. Zeer mooie zolderverdieping met legio indelingsmogelijkheden. Het totaal oppervlakte is ongeveer 111 m2 vrij indeelbare ruimte. Er is een voorzolder van 80 m2 en vervolgens zijn er vijf vertrekken met verschillende afmetingen. De meeste vertrekken behelzen bergruimten, doch in het verleden zijn er ook als slaapkamer gebruikt. Saillant detail is het volgende. In de tweede wereldoorlog is er op innovatieve wijze een extra ruimte tussen de verdiepingen gerealiseerd. Deze ruimte bood onderdak aan onderduikers en is volledig intact gebleven.
(Online is een leuk interview te vinden over deze schuilplaats, zoek op: vpro verstopt in zeist gezichten van vrijheid)

BIJZONDERHEDEN:
- Verkoop door middel van een inschrijving. De voorwaarden en termijnen zijn op te vragen bij verkopend makelaar.
- Legio mogelijkheden voor meerdere doelgroepen.
- Deze villa is geschikt voor de combinatie van wonen en werken. Vrije beroepen zoals advocaat, orthodontist, tandarts, assessment bureau, psychologie praktijk of anderszins zijn mede gezien de locatie uitstekend geschikt zich hier te vestigen.
- Gemeentelijk monument.
- Veel originele details zijn op een uitzonderlijk goede wijze behouden en bewaard.
- Wonen, werken en leven in Bene Sita geeft het gevoel te wonen te midden van Zeist in een oase van rust, dit mede door de schitterende achtertuin. De ruimtelijke beleving zoals in deze villa komt men slechts zelden tegen. De vertrekken zijn alle in balans, nooit te groot, nooit te klein, alles is precies goed.
- Separaat van de villa is een garage voor het stallen van een auto aanwezig alsmede een stenen schuur.
- De tuin is voorzien van een vijverpartij en is grotendeels ommuurd.
- Bij verkoop en gunning zullen de volgende clausules worden opgenomen: ouderdomsclausule, niet zelfbewoningsclausule, asbestclausule, niet bekend zijn met bodemverontreiniging.

HISTORIE
Oase in Zeist

De villa Bene Sita stamt uit 1888 en is gebouwd in eenvoudige neoclassicistische stijl. De villa ligt helemaal vrij en heeft een grote, fraaie achtertuin, het is er rustiek; het geluid van de straat dringt er nauwelijks door, een oase in het centrum.

Bene Sita heeft een rijk historisch verleden. Het is tot op het laatst bewoond geweest door de nazaten van de familie Van Riessen. Het is niet helemaal zeker of de opdracht tot de bouw werd gegeven door Van Riessen senior zelf, maar hij was al eigenaar toen de bouw voltooid werd. Aanvankelijk werd het pand verhuurd. Rond 1900 bood het onder andere onderdak aan een kinderpension ‘Zomervreugd’. In 1930 gingen Hendrik Willem van Riessen jr. en zijn gezin er zelf wonen. Junior was een markante persoonlijkheid van aanzien die in Zeist bekend stond als een vooruitstrevend ondernemer, koopman – zoals hij zichzelf noemde – en projectontwikkelaar. Kersbergen in Zeist is bijvoorbeeld mede in zijn opdracht gebouwd. Van Riessen was een oprecht gelovig en sociaal bewogen mens, wars van poespas, een consequente, belerende huisvader en een – voor die tijd – zeer emancipatoir denker.

Van Riessen fungeerde ook als ‘bankier in last resort’. Als mensen nergens meer konden lenen, kwamen ze vaak bij Van Riessen terecht. Hij was een zeer nauwgezet man die de meeste administratie zelf deed. Kopieën van verzonden brieven schreef hij over in schoonschrift in (bewaard gebleven) brievenboeken. In de oorlog boden de Van Riessens onderduik aan een Oostenrijks-Joodse familie. De schuilruimte bestaat nog steeds.

Van Riessen jr. overleed in 1950. Zijn weduwe bleef er wonen tot haar dood in 1965. In datzelfde jaar trok een van de dochters met man en kinderen in het pand. Zij heeft er gewoond tot haar overlijden begin 2019.

Alle media

Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist

Plattegronden

Alle afbeeldingen

Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist
Montaubanstraat 20, 3701 HR, Zeist

Wijkstatistieken

Leeftijd buurtbewoners

Huishoudens

Koop/Huur

 • Mannelijke inwoners

  7.435
 • Vrouwelijke inwoners

  8.000
 • Inwoners Zeist

  30.527
 • Inwoners Zeist

  32.303
 • Auto('s)

  1,0 per huishouden
 • Gemiddelde vraagprijs

  € 333.000,-

Documenten

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie