Object
Verkocht

Prof. Lorentzlaan 64, Zeist 3707 HK Zeist

3707 HK Zeist

Omschrijving

UNIEK RIJKSMONUMENT AAN HET ZEISTER BOS GESITUEERD

Op de grens van het Zeister Wilhelminapark en het Lyceumkwartier gelegen aansprekende villa. Het woonoppervlakte is 302 m². Het perceeloppervlakte is 1640 m².

De villa is gelegen aan een schitterende laan. De achtertuin grenst aan de uitgestrekte wandelbossen waardoor Zeist zo'n fijne woonplaats geworden is. Het veelzijdige dorpshart vangt...

Wijkstatistieken

 • Icon guy
  Inwoners Lyceumkwartier
  1.870 mannen
 • Icon girl
  Inwoners Lyceumkwartier
  1.970 vrouwen
 • Icon car
  Auto's
  1,4 per huishouden
 • Icon house
  Gemiddelde vraagprijs
  € 634.000,-
 • Icon guy
  Inwoners Zeist
  30.527 mannen
 • Icon girl
  Inwoners Zeist
  32.303 vrouwen
Leeftijd buurtbewoners
Huishoudens
Koop/Huur
 • Basisonderwijs
  0.5 km
 • Voortgezet onderwijs
  0.6 km
 • Gemiddelde afstand tot grote supermarkt
  1.1 km
 • Gemiddelde afstand tot huisarts
  1.3 km
 • Gemiddelde afstand tot kinderdagverblijf
  0.5 km

Uitgebreide omschrijving

UNIEK RIJKSMONUMENT AAN HET ZEISTER BOS GESITUEERD

Op de grens van het Zeister Wilhelminapark en het Lyceumkwartier gelegen aansprekende villa. Het woonoppervlakte is 302 m². Het perceeloppervlakte is 1640 m².

De villa is gelegen aan een schitterende laan. De achtertuin grenst aan de uitgestrekte wandelbossen waardoor Zeist zo'n fijne woonplaats geworden is. Het veelzijdige dorpshart vangt aan na enkele honderden meters. In een straal van ongeveer 500 meter zijn er minimaal twee basisscholen en een school voor voortgezet onderwijs aanwezig. Sportvoorzieningen waaronder hockey, tennis en golf bevinden zich aan de rand van het Lyceumkwartier.

Begane grond:
Entree, vestibule, mooie hal met authentieke tegelvloer, toegang tot riante kelder die op stahoogte is. Vanuit de hal is de keuken te bereiken. De keuken is voorzien van inbouwapparatuur. Dit zijn onder andere een oven, 4-pits gaskookplaat, afzuiginstallatie, koelkast en afwasmachine, bijkeuken met aansluitingen voor wassen en drogen. Vanuit de bijkeuken is de achtertuin te bereiken. Mooie, bijzonder sfeervolle tuingerichte achterkamer die zowel een woonfunctie als eet functie kan bezitten. De kamer bezit een prachtige parketvloer een gasgestookte open haard en openslaande deuren naar de schitterend aangelegde achtertuin met zwembad. Vanuit de eerder omschreven hal is de werkkamer aan de voorzijde van de villa gelegen te bereiken. Deze kamer beschikt over inbouwkasten en een suitepartij. De living is aan de voorzijde van de villa gesitueerd. Openslaande deuren geven toegang tot de voortuin. De werkkamer en living zijn voorzien van eenzelfde parketvloer als in de eerder omschreven kamer aangebracht. De living bezit een open haard met schouw. De hal geeft voorts toegang tot het ruime toilet met voorafgaand aan het toilet een ruimte met een fontein. Dan is er een werkkamer met vier kasten en aansluitend een slaapkamer aan de begane grond. Vanuit deze slaapkamer is de badkamer te bereiken. Deze is voorzien van een ligbad en wastafel.

Kelder:
De kelder is zoals eerder omschreven vanuit de hal te bereiken. De kelder is op stahoogte en voorzien van een drietal compartimenten. En gedeelte is voor de opslag van wijn. Er is een meterkast aanwezig. Er is een stofzuiginstallatie in het woonhuis aanwezig en het systeem is in de kelder geplaatst. Dan is bergruimte en vervolgens de opstelplaats van de CV-ketel (Nefit Topline).

1e verdieping:
Royale overloop, master bedroom aan de achterzijde van de villa met veel inbouwkasten en openslaande deuren naar het dakterras. Vanuit de master bedroom is de inmiddels tweede badkamer te bereiken. Deze is voorzien van een ligbad, toilet, douchegelegenheid en dubbele wastafel. Tweede slaapkamer aan de zijkant van het woonhuis. Deze kamer bezit een dakkapel en een forse inbouwkast. Derde slaapkamer aan de voorzijde met dakkapel, flinke bergruimte waarin een boiler geplaatst is en een separate inbouwkast. Vierde slaapkamer met dakkapel en twee inbouwkasten. Derde badkamer met douche, toilet en wastafel.

Tuin:
De villa beschikt over een rondom gelegen fraai aangelegde tuin met zwembad. Uniek is de ligging grenzend aan het Zeister Bos.

In de tuin bevindt zich een verwarmd buitenzwembad met daarnaast gelegen een tuinhuis met de technische installatie.

Garage:
Geheel in overeenstemming met de villa is er een grandioze garage gerealiseerd. Deze op het perceel bevindt zich een grote vrijstaande dubbele garage. Ideaal is het feit dat één set van de dubbele deuren automatisch geopend en gesloten kunnen worden.

Rijksmonument:
Houten villa gebouwd in 1920 naar ontwerp van en uitgevoerd door Franz Scherrer, een Duitse fabrikant van uitneembare en verplaatsbare houten huizen en kolonie woningen. De firma is opgericht in 1894 en hield kantoor in Den Haag. Het hoofdkantoor was gevestigd in Düsseldorf. Opdrachtgever tot de bouw was de heer H. Borrel uit Den Haag, vermoedelijk een oud Indië-ganger. Naast het pand staat een garage die in het recente verleden in dezelfde stijl is gebouwd. De garage behoort niet toe aan het rijksmonument.

Een evenwijdig aan de weg gelegen houten VILLA op nagenoeg vierkante plattegrond, opgetrokken in houtskeletbouw op een bakstenen plint en één bouwlaag tellend onder een samengesteld schilddak, gedekt door rode tuile du Nord pannen. Op de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen, terwijl de dakschilden worden doorbroken door dakkapellen. Alleen de dakkapel aan de straatzijde, onder een schilddakje, is oorspronkelijk. De skeletbouw bestaat uit verticale houten stijlen met daartussen horizontale rabatdelen. De tussenafstanden tussen de stijlen zijn gestandaardiseerd en hebben een breedte van 1,25 meter. De wanden tussen de delen zijn geïsoleerd met turf. De vensters bezitten een roedenverdeling. De meesten zijn met draairamen uitgevoerd. De symmetrische west- of voorgevel heeft een in het midden geplaatste veranda onder een doorschietend dakschild. Dit dakschild wordt door pijlers gesteund, waartussen balustrades en windschermen zijn gezet. De gevel bevat ter plaatse van de veranda openslaande deuren met vensters ter weerszijden. De hoeken van de gevel, waarin een omlopende vensterpartij is gezet, zijn een weinig uitgebouwd en worden geaccentueerd door een tentdakje met uitzwenkende dakschilden. De achtergevel heeft in het midden een nieuwe uitbouw onder een plat dak met daarvoor een verhoogd terras met stenen trap. Het linker geveldeel naast de uitbouw is eveneens niet meer oorspronkelijk. Hier bevindt zich een aanbouw (in stijl) van de keuken. Het terug gelegen rechter geveldeel is origineel. Dit deel bevat één venster. De uitbouwen vallen buiten de bescherming. De rechter zijgevel bevat de hoofdentree, te bereiken via een stenen trapje. De gevel heeft onder meer drie originele roeden vensters en twee keldervensters in de plint. Het keukenvenster is een latere toevoeging. De gevelindeling van de linker zijgevel is oorspronkelijk. Links bevat de gevel drie roeden vensters identiek aan die in de voorgevel. Ook de overige vensters in deze gevel zijn origineel.

De plattegrond indeling is op de begane grond voor het grootste deel nog oorspronkelijk. Eén slaapkamer is uitgebouwd tot woonvertrek, terwijl de serre aan de voorzijde bij de woonkamer is getrokken. De hal is voorzien van een tegelvloer. De indeling van de verdieping is grotendeels gewijzigd.

Het landhuis uit 1920 is van architectuurhistorische waarde vanwege de op koloniale voorbeelden geïnspireerde bouwstijl en vanwege de bijzondere constructie in houtskeletbouw van Duitse origine. De ligging aan de door evenwichtige villabebouwing gekenmerkte Prof. Lorentzlaan, aan de rand van het Zeister bos, geeft een meerwaarde aan het object.

Het voordeel van een Rijksmonument is dat het mogelijk is om bij het Nationaal Restauratiefonds (NRF) een restauratiefondshypotheek af te sluiten. Dit is een lening met een lage rente. Een bijkomend fiscaal voordeel is dat eigenaren die hun Rijksmonument als eerste woning gebruiken kunnen de kosten van restauratie en onderhoud gedeeltelijk aftrekken van de inkomstenbelasting.

Bijzonderheden:
- Bouwjaar 1920
- Woonoppervlakte ca. 302 m2
- Gebouwgebonden buitenruimte ca. 44 m2
- Externe Bergruimte ca. 73 m2.
- Inhoud ca. 1158 m3
- Perceeloppervlakte 1640 m2
- Rijksmonument
- Voorzien van een ruime dubbele garage
- Direct gelegen aan het bos op de grens tussen Lyceumkwartier en Wilhelminapark gesitueerd.

Kenmerken

Overdracht
Status Verkocht
Aanvaarding in overleg
Bouw
Soort woning villa
Woning type Woonhuis
Type woning vrijstaande woning
Permanente bewoning ja
Bouwjaar 1920
Bouwvorm bestaande bouw
Soort dak samengesteld dak
Materiaal van dak pannen
Locatie
Adres Prof. Lorentzlaan 64
Plaats Zeist
Land NL
Ligging aan bosrandaan rustige wegin woonwijk
Oppervlakte en inhoud
Woonoppervlakte 302 m²
Overige inpandige ruimte 4 m²
Gebouwgebonden buitenruimte 44 m²
Inhoud 1158 m³
Perceeloppervlakte 1640 m²
Indeling
Aantal verdiepingen 3
Aantal kamers 9 (5 slaapkamers)
Aantal badkamers 2 badkamers
Aantal woonlagen 3 woonlagen
Voorzieningen buitenzonweringtv kabelrookkanaalzwembad
Energie
Isolatie muurisolatie
Warm water c.v.-ketel
Buitenruimte
Tuin tuin rondom
Hoofdtuin tuin rondom
Hoofdtuin achterom ja
Bergruimte
Schuur/berging vrijstaand hout
Aantal schuren 1
Parkeergelegenheid
Garage vrijstaand houtparkeerplaats
Aantal garages 1
Garage capaciteit 2
Faciliteiten voorzien van verwarmingvoorzien van elektramet elektrische deur
Faciliteiten openbaar parkeren
Onderhoud
Onderhoud binnen goed
Onderhoud buiten goed
Overig
Huidig gebruik Woonruimte
Huidige bestemming Woonruimte
Geheel vrijblijvend binnenkijken? Neem contact op

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.