De Sint-Josephkerk is verkocht!

Geschreven door Michiel Putz MSc op 27 augustus 2021

Namens de Parochie St. Martinus is Molenbeek Makelaars gevraagd om de verkoop bij inschrijving van de Sint-Joseph kerk te begeleiden en dit heeft geleid tot een postieve transactie. De Sint-Josephkerk gelegen aan de Draaiweg in Utrecht is verkocht bij inschrijving.

De Sint-Joseph is in 1901 gebouwd nadat de groei van de Vogelenbuurt en Lauwerecht de vraag naar een plek voor religieuze samenkomsten vergrootte. De kerk werd gebouwd aan de randen van de toenmalige bebouwing van de stad nabij het Zwarte Water. In de begindagen was de kenmerkende kruiskerk tot in de verre omtrek te zien en trok de kerk mensen aan van ver buiten de Utrechtse stadsgrenzen. De Sint Joseph, gewijd aan Jozef van Nazareth is ontworpen door Gerardus Adrianus Ebbers, een leerling van de Duitse architect Alfred Tepe. Tepe was lid van de het Bernulphusgilde, een gilde waarbij de neogotische, of Utrechtse School centraal stond. Het interieur van deze neogotische kerk is ontworpen door door Otto Mengelberg en zijn zoon. Mengelberg was gespecialiseerd in gebrandschilderd glas en werkte onder andere aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Het interieur van de Sint-Joseph is in de loop van de twintigste eeuw aangepast. Zo werd in 1905 het eerste gebrandschilderde raam geplaatst waarop het kerstverhaal te zien is. In de verdere jaren werden meerdere ramen geplaatst waarop diverse verhalen worden getoond. Op ieder glas is de heilige Sint Jozef afgebeeld. Tijdens de restauratie in 1997 is het raam boven de ingang vervangen voor de huidige door Jack Valk ontworpen compositie. In 1913 werd het uit zandsteen gemaakte hoofdaltaar geplaatst. Het orgel is in eerste instantie gebouwd voor de Johannskirche in Barmen in 1792, door de Duitse orgelbouwer Friedrich Bernard Meyer waarna het orgel in 1920 gekocht werd door de Utrechtse parochie. Het orgel heeft sinds 2003 een rijks monumentale status. en is in 2008 volledig gerestaureerd door de Utrechtse firma gebr. Van Vulpen waarna het orgel in zijn volle glorie is teruggebracht. Het interieur van de St. Joseph kenmerkt zich door de vele versieringen en markante beelden. Zo beschikt de kerk over een bijzonder uitgevoerde lambrisering, kerkbanken en zijaltaren die vervaardigd zijn door de Utrechtse kunstenaar Uiterwaal en zijn aangebracht ter viering van het vijftigjarig bestaan van de kerk. Ook de veertien kruiswegstaties, daterende uit 1916 zijn zeer beeldvormend en bijzonder te noemen.

De nieuwe eigenaar is een onderneming uit Arnhem en weet nog niet exact wat er gaat gebeuren met de kerk. Zij willen eerst in gesprek gaan met omwonenden om te horen wat zij verwachten.

De Sint-Josephkerk is verkocht!
Michiel Putz MSc
Neem contact op met Michiel

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Pijlstaartlaan 3 te Zeist verhuurd.

Pijlstaartlaan 3 te Zeist verhuurd.

Welkoop wordt de nieuwe huurder van de bedrijfsruimte gelegen aan de Pijlstaartlaan 3 te Zeist. Het object betreft een lichte bedrijfsruimte met magazijn...
BUKO Infrasupport huurt Rumpsterweg 6 te Bunnik

BUKO Infrasupport huurt Rumpsterweg 6 te Bunnik

Bedrijf-/ kantoorruimte verhuurd aan BUKO Infrasupport  Deze multifunctionele bedrijfs- / kantoorruimte van circa 950 m² gelegen aan de Rumpsterweg 6 in Bunnik is recent...
Bekijk overzicht