Griffensteijn en Kersbergen met recht een jaren ‘30 wijk

Geschreven door Frans Verweij RM RT op 12 mei 2020

Ze worden doorgaans in één adem genoemd: de buurten Griffensteijn en Kersbergen in Zeist. En dat is niet verwonderlijk, want ze worden samen omsloten door de Griftlaan, Utrechtseweg én de historische ‘buren’ Slot Zeist en Evangelische Broedergemeente. De wijk is populair bij woningszoekers en daar draagt de ligging vlakbij het centrum zeker aan bij.

De namen Griffensteijn en Kersbergen hebben beide een historische context. Griffensteijn was de naam van een boerderij die in 1934 onder de slopers­hamer kwam. Kersbergen was een ridderhofstad (foto) in het gebied. De eerste vermelding van dit huis dateert uit 1417. In 1854 werd de ridderhofstad gesloopt en vervangen door een landhuis met dezelfde naam. In 1935 werd ook dit landhuis gesloopt om plaats te maken voor een villapark.

De wijk zoals wij die nu kennen bestaat voor een groot deel uit vooroorlogse bouw met een nadruk op villa’s. Van de huidige kleine 1.500 adressen in de wijk, is iets meer dan de helft gebouwd in de periode 1925-1950. Letterlijk een jaren ‘30 wijk dus en dat is terug te zien in de architectuur. In de opbouwjaren na de oorlog kwamen er nog eens 600 huizen bij, daarna is er slechts mondjesmaat uitgebreid met nieuwe woningen.

De opzet van de wijk is zeer ruim. De oorsprong is een villapark met brede lanen en woningen die op afstand van de weg werden gebouwd. De alomtegenwoordige bomen geven de wijk een letterlijk lommerrijke uitstraling. Waar een bewoner of bezoeker ook kijkt, er is altijd groen in beeld. Dit geldt ook voor de spaarzame hoogbouw zoals aan de Griffensteijn. Ook daar woont men ‘in het groen’.

Wie een woning in de wijk wil kopen moet zich realiseren dat deze slechts mondjesmaat te koop komen. Bewoners zijn verkocht aan hun leefomgeving en blijven er vaak langere tijd wonen. Zo staan er bij het ter perse gaan van deze woonkrant slechts zes woningen in de verkoop. Dat is minder dan 0,5% van het aantal huizen!

Griffensteijn en Kersbergen met recht een jaren ‘30 wijk
Frans Verweij RM RT
Neem contact op met Frans

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Juist in de gekte betrokken en integer!

Juist in de gekte betrokken en integer!

Bijna dagelijks komen er in de pers weer berichten voorbij over de woningmarkt die opnieuw oververhit lijkt te raken. In deze markt, waarin bijna elke beslissing snel genomen moet worden, blijft...
Is de Rol van de Makelaar Onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Is de Rol van de Makelaar Onvervangbaar in het AI-tijdperk?

In een wereld waarin technologie en kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer terrein winnen, blijft de rol van de makelaar onvervangbaar. Stel je voor: een jong stel dat op zoek is naar hun...
Bekijk overzicht