Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!

Geschreven door Dagmar Daae RM RT op 21 juni 2024

Het mooiste seizoen is de zomer! Alles staat in bloei, het zonnetje schijnt en de lucht is strak blauw. Tijd om uw woning te verkopen, want dit is de beste periode! Toch is dit seizoen “berucht” in de vastgoedbranche: verkoop niet in de zomerperiode. Maar…. klopt deze uitspraak wel?

Voordat wij ingaan op het seizoen, eerst even wat marktcijfers.

In Utrecht zijn, in het afgelopen jaar, bijna 3800 woningen en appartementen verkocht. Opvallend is dat het aantal transacties in 2020-2021 is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, maar dat het in de jaren daarna aan het afnemen is.

Dit kan zijn veroorzaakt doordat het aanbod steeds geringer wordt. Volgens de Gemeente Utrecht zijn er in 2023 in totaal 1.724 woningen toegevoegd aan de woningvoorraad door nieuwbouw, verbouw of splitsing. Er zijn 422 woningen onttrokken door sloop, verbouw of samenvoeging. Kortom: er worden weinig nieuwe woningen gerealiseerd. Van het beschikbare aanbod valt 38% onder de eengezinswoningen. Het overige is het te koop staande percentage appartementen. Doordat het aanbod zeer beperkt is en de vraag gigantisch hoog , groeit het animo met 30% meer kijkers per woning, volgens de Funda Index. Overbieden wordt noodzakelijk. Kopers dienen eigen geld mee te nemen om een woning te kunnen kopen. Landelijk gezien denkt 17% van de woningzoekenden 10-20% boven de vraagprijs te moeten bieden. Dat was een half jaar geleden maar 6%.

Terug naar het seizoen. Ondanks dat de zomer een fleurige en zonnige maand is, is het verkopen in deze periode niet altijd verstandig, zeker niet als het gaat om de verkoop van een eengezinswoning. Denk hierbij altijd aan welke doelgroep uw woning moet zien op Funda en moet gaan bezichtigen. Heeft u echt een gezinshuis? Dan heeft u kans dat deze doelgroep op vakantie is in het hoogseizoen. Niet zo gek dat het aanbod, volgens de NVM, stijgt van augustus naar september. De doelgroep “gezinnen” is weer terug, dus degenen die een eengezinswoning willen verkopen, slaan na de vakantie hun slag! Voor appartementen kan dit een andere situatie zijn. Is uw doelgroep “de starter”? Deze doelgroep kan op vakantie zijn in, maar ook buiten het hoogseizoen.

De zomer heeft ook voordelen: het huis is lichter, door meer lichtinval, potentiële zoekers zijn blijer door het prachtige weer en het is buiten langer licht (waardoor je langer door kunt gaan met de bezichtigingen in verhouding tot de winter/herfst). Volgens Funda is mei de beste maand om te verkopen. De hoogste prijs per vierkante meter wordt steeds in mei gehaald, de laagste in december. De slechtste maand om je huis te verkopen lijkt dus december; de beste maand lijkt, volgens de statistieken, mei. Net zoals wij, als makelaarskantoor, merken dat juli en augustus altijd wat rustiger maanden zijn, merken wij ook dat half december tot half januari een rustiger periode is. Velen zijn dan vooral met de feestdagen bezig.

Maar gelden deze pieken en dalen in de seizoenen ook voor de kopers? Het heeft weinig zin om te wachten met kopen tot de beste maand, omdat het effect van het moment klein is. Bezichtig de woning die je wilt zien en ga niet denken: er komt misschien binnenkort nog wel een leukere woning te koop. Want met die gedachte bent u zo maanden verder!

Kortom: blijf alle maanden om u heen kijken als koper. Voor de verkoper geldt: kijk wie uw doelgroep is en bepaal dan wanneer u gaat verkopen. Meer informatie zal ik u uiteraard graag geven tijdens een verkoopgesprek dat overigens vrijblijvend is. Zie ik u binnenkort?

Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!
Dagmar Daae RM RT
Neem contact op met Dagmar

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!

Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!

Op 25 april 2024 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur aangenomen. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel binnenkort. Het voornemen is dat de Wet...
Veranderende huurvoorwaarden kantoren: Flexibiliteit als norm

Veranderende huurvoorwaarden kantoren: Flexibiliteit als norm

De kantorenmarkt wordt gekenmerkt door continue verandering en innovatie en een opvallende ontwikkeling van de afgelopen jaren is de verschuiving naar flexibelere huurvoorwaarden. Deze evolutie...
Bekijk overzicht