Het woonjaar 2021

Geschreven door Marius Don RM RT op 14 januari 2021

Een bijzondere start van een nieuw jaar; kerst en oud en nieuw gevierd met zo min mogelijk mensen en cadeautjes onder de kerstboom die zijn besteld op een heerlijk avondje online shoppen. Vergeten zullen we het allemaal niet.

We worden in deze tijd teruggeworpen op een klein kringetje. Iets wat mooi zou moeten zijn maar voor een grote groep eenzaamheid oplevert en voor anderen een confronterende situatie met het eigen gezin. Uiteindelijk voelt het voor iedereen als een beperking van de vrijheid. De zorgen zijn nog niet voorbij maar er gloort hoop voor 2021! Het vaccineren is gestart. De verlossing lijkt dichtbij maar de brokstokken moeten nog zichtbaar worden. In tegenstelling tot de wappies in deze wereld heb ik er alle vertrouwen in dat de vrijheid die we straks tegemoet zien zorgt voor saamhorigheid en strijdlust om met zijn allen weer te bouwen. Door dalen moet je gaan om uiteindelijk op de berg te staan!

Waar staan we?
De woningmarkt piept en kraakt onder druk van de grote vraag. Waar de economie met argusogen wordt bekeken, floreren de huizenprijzen en staat de woningmarkt onder hoogspanning. Starters willen een plek voor zichzelf, doorstromers hebben behoefte aan leef- en werkruimte. Terwijl babyboomers en senioren liever helemaal de deur niet meer uit willen, laat staan verhuizen. En als die laatste groep zich dan toch genoodzaakt voelt om door persoonlijke omstandigheden leeftijdsbestendig te gaan wonen is dat aanbod er simpelweg niet. De markt stagneert en de verwijten over de oorzaak gaan alle kanten op. Alles passeert de revue: Ontwikkelaars bouwen voor de verkeerde doelgroepen, de overheid stimuleert de starters maar drijft daarmee de prijzen juist op. De kleine zelfstandige kan nergens terecht met zijn zuurverdiende geld en wordt een drempel opgeworpen om te investeren in stenen. De babyboomers houden ooit gesponsorde premiewoningen bezet en de huurprijzen rijzen de pan uit.

Waar gaat het heen?
Helaas gloort er nog maar weinig hoop aan de horizon van de woningmarkt en dat er een probleem is op de woningmarkt is duidelijk. Op de huurmarkt leek er even wat meer adem omdat de expat markt toch wat droogliep, die prijzen hebben wat elasticiteit waardoor ook in de markt de vraag het aanbod blijft overstijgen. Op de koopmarkt blijft de wedloop tussen de grote hoeveelheid kopers. Het ontwikkeltempo ligt te laag om aan die toenemende vraag te voldoen. Oplossingen zijn maar beperkt in de maak helaas, het zal een jaar worden waarin de focus nog steeds ligt op de problemen door een virus waarvan we elkaar verwijten er niet goed mee om te gaan. We anticiperen op iets waar we geen ervaring mee hebben en niemand heeft de wijsheid in pacht. De verdeeldheid lijkt groot maar het stelt mij gerust dat uiteindelijk de democratie zijn werk lijkt te doen; er is een koers. In de geschiedenisboeken zullen onze kleinkinderen later lezen of we het goed gedaan hebben. Voorlopig is het roeien met de riemen die we hebben. We zitten tenslotte met zijn allen in hetzelfde schuitje.

Wat doen onze makelaars in 2021?
Hun zakken vullen? Nee hoor! De schaarste zorgt ervoor dat er voor ons ook minder te verhandelen valt en die doorstroming, daar verdienen wij onze boterham mee. Dus gewoon hard werken voor ons geld. Een voordeel: we weten wel zeker dat een te koop staande woning verkocht wordt. Een makelaar makelt en matcht mensen met huizen. Hij koppelt ze aan de juiste woning en tipt ze als er misschien een mooie kans op doorstromen is. Maar die dialoog is lastig als het aanbod zo schaars is. Maar ga het gesprek met ons aan; als wij weten wat er speelt kunnen we meedenken. Als iedereen op Funda blijft turen kunnen we niet matchen. Daarnaast doen wij ons uiterste best om de processen van loven en bieden, of eigenlijk overbieden en inschrijven, in goede banen te leiden. Waar ons makelaars verweten wordt dat er vriendjespolitiek bedreven wordt bestrijden wij dat juist. Een Dynamismakelaar is betrokken en zorgt voor gelijke kansen en een eerlijk en zo transparant mogelijk proces. Als hij werkt voor de verkoper respecteert hij de kopers en zal hij zijn best doen iedereen de juiste aandacht en informatie te geven. En natuurlijk te zorgen dat iedereen gehoord wordt bij het uitbrengen van een voorstel. Dat zorgt voor uitdagingen wanneer er veel geïnteresseerden zijn voor die ene droomwoning en alle communicatieve vaardigheden zullen hierbij aan bod komen. Als aankoopmakelaar staan wij u bij in het complexe biedingsproces en adviseren wij u wanneer er geschakeld moet worden en wanneer.

Veranderingen in 2021
Wat zijn de veranderingen in de woningmarkt voor 2021? Onderstaand een opsomming van een aantal belangrijke wijzigingen:

  • Het energielabel dient door een professionele energiespecialist te worden afgegeven; zonder label mag er niet verkocht en/of verhuurd worden.
  • De overdrachtsbelasting is voor woningkopers tot 35 jaar afgeschaft en geldt vanaf 1 april alleen voor woningen met een koopsom tot € 400.000,-
  • De tweede woning of ander vastgoed wordt belast met 8 % overdrachtsbelasting
  • De leencapaciteit zal stijgen voor tweeverdieners en mensen met een studieschuld
  • Nationale hypotheek garantie (NHG)
    1. biedt een hogere drempel van € 325.000,- voor woningen en € 344.500,- bij energiebesparende maatregelen.
    2. Voor senioren (57+) zijn er meer mogelijkheden om bij een verschillende ingangsdatum pensioen toch te financieren.
  • Er ligt een voorstel om de tijdelijke verhuur van woonruimte voor maximaal twee jaar te verruimen naar maximaal drie jaar.
Het woonjaar 2021
Marius Don RM RT
Neem contact op met Marius