Historische straatnaam plan Klein Huigenbosch

Geschreven door Marcel Donker RM RT op 25 juni 2020


Op de plaats waar al vele decennia eierenhandel Van Raai is gevestigd, verrijst na de zomer van 2020 een hofje met 12 nieuwbouwwoningen. De naam van dit plan is Klein Huigenbosch, maar dit wordt niet de straatnaam. Op verzoek van de familie Van Raai wordt gekozen voor Cootje van Raaihof, een naam waar een verhaal achter schuilt dat niet vergeten mag worden.

Eierhandel Van Raai is in 1906 ­opgericht door Jan Jacob van Raai. Rond het jaar 1930 gaat het bedrijf over van vader op zoon: Gijs van Raai wordt eigenaar. In deze periode schaft de eierenhandel zijn eerste auto aan. Zo vergroot men het werkgebied en groeit het bedrijf. Na het overlijden van G. van Raai komt het bedrijf in handen van de huidige eigenaar, Jan van Raai. Al vele tientallen jaren is Van Raai een grote speler op de Nederlandse markt. Het bedrijf was oorspronkelijk gevestigd op Stationsweg-West 64, later is ook nummer 62 gekocht om door te kunnen groeien. Momenteel verhandelt Van Raai zo’n 8 miljoen eieren per week.

Cootje van Raaihof
Na de zomer verhuist het eierbedrijf en wordt het pand gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouwplan Klein Huigenbosch. Dit is inmiddels in verkoop bij Molenbeek Makelaars. De bewoners van 11 van de 12 woningen krijgen als postadres de Cootje van Raaihof. “Dit is een nichtje van mijn vader”, vertelt Jan van Raai. Zij was een buitenechtelijk kind van een zus van mijn vader. De moeder van Cootje is naar Engeland vertrokken en liet het meisje achter bij mijn opa en oma. Daar groeide ze op, veel mensen dachten dat het een zusje van mijn vader was.”

Op 15 september 1944 slaat het noodlot toe. De dan 13-jarige Cootje loopt samen met ‘broer’ Gijs langs de Stationsweg, vlakbij het ouderlijk huis. Een Duitse colonne passeert en wordt opgemerkt door geallieerde vlieg­tuigen. Die openen het vuur. “Mijn vader duikt in de sloot en raakt gewond, Cootje wordt geraakt en overlijdt.” Dankzij het hofje leeft de naam van Cootje voort en wordt dit jonge ­oorlogsslachtoffer niet vergeten.

Historische straatnaam plan Klein Huigenbosch
Marcel Donker RM RT
Neem contact op met Marcel

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Juist in de gekte betrokken en integer!

Juist in de gekte betrokken en integer!

Bijna dagelijks komen er in de pers weer berichten voorbij over de woningmarkt die opnieuw oververhit lijkt te raken. In deze markt, waarin bijna elke beslissing snel genomen moet worden, blijft...
Is de Rol van de Makelaar Onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Is de Rol van de Makelaar Onvervangbaar in het AI-tijdperk?

In een wereld waarin technologie en kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer terrein winnen, blijft de rol van de makelaar onvervangbaar. Stel je voor: een jong stel dat op zoek is naar hun...
Bekijk overzicht