Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Geschreven door Sam van den Berg RM RT op 2 augustus 2022

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Uw huis is uw veilige haven. Het is de plek waar u ontspant na een lange dag, vrienden en familie ontvangt en herinneringen maakt. Maar wanneer het tijd is om uw woning te verkopen, moet u uw huis van "het uwe" in "het hunne" laten overgaan. Dit kan een moeilijke en emotioneel geladen taak zijn, maar er zijn een paar beproefde manieren om uw huis verkoopklaar te maken. In dit artikel vertellen we u hier graag meer over!

Waarom moet ik mijn huis verkoopklaar maken?

Waarom moet u tijd inruimen om uw huis verkoopklaar te maken? We zetten een aantal redenen voor u op een rij:

  1. Kopers raken eerder geïnteresseerd in uw woning

Een eerste indruk is ongelooflijk belangrijk. Wanneer potentiële kopers zien dat er veel aan uw huis moet gebeuren, nemen ze misschien niet eens de moeite om binnen een kijkje te nemen. Aan de andere kant, wanneer potentiële kopers een goed onderhouden woning zien, zullen ze staan te popelen om deze te bekijken.

Het doel is dat potentiële kopers het volledige potentieel van uw woning inzien, zodat ze zich kunnen voorstellen dat ze hier komen te wonen. Mogelijke kopers moeten niet afgeschrikt worden door noodzakelijke reparaties of werkzaamheden.

  1. Een verkoopklaar huis is meer waard

Wanneer uw huis in goede staat is, is dit meer waard dan een huis waaraan veel moet gebeuren. Kopers zijn namelijk bereid meer te betalen voor een instapklaar huis dan voor een huis dat reparaties of andere werkzaamheden behoeft.

  1. Een verkoopklaar huis verkoopt sneller

Niemand wil dat zijn of haar huis maanden (of zelfs jaren) op de markt blijft staan. Een verkoopklaar huis wordt dan ook sneller verkocht. Dit is prettig, want u wilt zo snel mogelijk verder met uw leven in uw nieuwe woning.

Tips om uw huis verkoopklaar te maken

Begin met uw woning strak te trekken en te depersonaliseren. Dit betekent dat u alles wegdoet wat overdreven persoonlijk is (zoals familiefoto's of aandenkens) of wat de ruimte onoverzichtelijk maakt (zoals te veel meubels). U wilt dat potentiële kopers zich hun eigen bezittingen in de ruimte kunnen voorstellen. Tijdens deze voorstelling moeten ze zo min mogelijk ‘hinder’ ondervinden van uw persoonlijke eigendommen. Bovendien maakt opruimen uw huis groter, overzichtelijker en nodigt dit meer uit.

Zorg vervolgens voor de benodigde reparaties of kleine onderhoudswerkzaamheden. Pak eventueel blijvende problemen aan, zoals lekkende kranen of scheuren in muren. Als uw huis er enigszins gedateerd uitziet, overweeg dan om het een frisse verflaag te geven of deurknoppen en verlichtingsarmaturen bij te werken. Deze kleine veranderingen kunnen een grote invloed hebben op hoe kopers uw huis zien.

Ten slotte, zet uw huis in scène voor bezichtigingen. Dit betekent dat u ervoor zorgt dat elke kamer er op zijn best en uitnodigend uitziet. In de woonkamer, bijvoorbeeld, kunt u meubels rond het middelpunt van de kamer zetten (zoals de open haard) en zorgen dat er voldoende zitplaatsen zijn voor gasten. Ruim in de keuken de aanrechtbladen op en berg kleine apparaten op die ruimte innemen. Zorg ook dat in slaap- en badkamers geen rommel en persoonlijke spullen meer te zien zijn.

Andere tips voor het verkoopklaar maken van uw huis zijn:

  • Zorg ervoor dat uw huis lekker ruikt. Rook of dierengeuren zijn geen prettige binnenkomer. Laat uw huis even goed doortochten en zet bijvoorbeeld geurstokjes neer in uw woning.
  • Zorg voor een prettige temperatuur in uw huis. Dit is van grote invloed op de gemoedstoestand van kijkers.
  • Creëer veel lichtinval in uw woning. Haal ook spullen in de vensterbank weg, zodat er zo veel mogelijk licht uw woning binnenvalt.

Meer weten over het verkoopklaar maken van uw huis?

Door bovenstaande eenvoudige tips te volgen, zorgt u ervoor dat uw huis een goede eerste indruk maakt op potentiële kopers. Molenbeek Makelaars geeft u graag meer advies over het verkoopklaar maken van uw woning. Heeft u vragen of opmerkingen hierover? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?
Sam van den Berg RM RT
Neem contact op met Sam