Hoe werkt een taxatie?

Geschreven door Arjen van Emmerik RT op 24 maart 2022

De taxatie van een woning of pand is meestal nodig bij de aankoop of verkoop van een woning. Bijvoorbeeld voor de aanvraag van een hypotheek. In dit artikel leggen we u uit hoe een taxatie werkt. De erkende taxateur van Molenbeek Molenaars is dé specialist op het gebied van waardebepaling van onroerend goed. Wilt u uw woning of bedrijfspand laten taxeren? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Hoe een taxatie verloopt? Dat leggen we uit aan de hand van enkele veel gestelde vragen.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een ander woord voor waardebepaling door een deskundige met een gevalideerd taxatierapport als uitkomst. Bij de (ver)koop van een pand of woning is bijna altijd een taxatie nodig. In de meeste gevallen is een taxatie zelfs verplicht.

Een taxatie is belangrijk om de beste onderhandelingspositie te verschaffen bij zowel de koop als verkoop van een onroerend goed. Bijvoorbeeld wanneer u verwacht dat uw woning in waarde is gestegen. Ook als u een huis gaat kopen, is een taxatie noodzakelijk. Een bank of andere geldverstrekker wil graag weten of u als koper in staat bent om een bepaalde hypotheekovereenkomst af te sluiten. Bovendien ontdekt u met een taxatie welke plus- en minpunten het huis of pand heeft, zodat u een gepaste prijs kunt bepalen.

Hoe verloopt een taxatie?

Een taxatie is eenvoudig aan te vragen bij een taxateur, maar via Molenbeek Makelaars gaat dit sneller. We kennen de woningmarkt in de regio en zijn snel inzetbaar. Onze taxateur werkt meestal in een straal van ongeveer 20 kilometer rondom onze locaties in Utrecht, Zeist en Woudenberg. Heeft een een taxatie van een andere taxateur? Onze makelaar helpt u bij de interpretatie van het taxatierapport.

In het taxatierapport vindt u niet alleen de waarde van het onroerend goed, maar ook andere informatie over de waarde van het pand. De taxateur bepaalt de waarde van een woning of bedrijfspand aan de hand van verschillende aspecten, zoals:

  • het soort pand;
  • het pandoppervlak;
  • het bouwjaar;
  • de staat van het pand;
  • de locatie van het pand;
  • het energielabel.

Met name de ligging en het woonoppervlak hebben veel invloed op de waarde. De taxateur kijkt niet naar de bouwkundige staat van het pand.

De kosten van een taxatie

Taxateurs hanteren uiteenlopende methodes om hun tarieven te bepalen. Sommigen maken gebruik van een vast bedrag, andere taxateurs brengen een percentage van de uiteindelijke waarde van het pand in rekening. Beide hebben voor- en nadelen. Bij een vast bedrag weet u waar u aan toe bent, maar dit kan minder gunstig zijn als de waarde van het pand laag uitvalt. Het omgekeerde geldt voor de percentageconstructie: bij een hoge waarde lopen de kosten hoger op.

Het verschil tussen de makelaar en de taxateur

Er is een duidelijk verschil tussen de makelaar en de taxateur. De makelaar kan een waardebepaling geven van de waarde van uw pand, maar dit is geen officieel taxatierapport. De taxateur voert een officieel onderzoek uit, resulterend in een erkend rapport.

Het is niet altijd nodig om een taxateur in te schakelen. Wanneer u uw pand wilt verkopen, is een waardebepaling door een makelaar doorgaans voldoende. Deze waardebepaling is bij Molenbeek Makelaars gratis.

Taxatie door Molenbeek Makelaars

Wilt u uw woning of bedrijfspand laten taxeren? Molenbeek Makelaars helpt u graag verder! Onze erkende taxateurs beschikken over uitgebreide kennis van de lokale woning- en vastgoedmarkt en hebben jarenlange ervaring. Ze werken volgens de richtlijnen van het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs). Molenbeek is aangesloten bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Onze gevalideerde rapporten worden door de meeste geldverstrekkers gevraagd en geaccepteerd. Daarnaast zijn wij aangesloten bij TMI, waar ook beleggingstaxaties worden gevalideerd.

Meer weten over taxaties?

Wilt u meer weten over taxaties? Neem contact met ons op! Wij staan klaar voor al uw vragen of opmerkingen.

Hoe werkt een taxatie?
Arjen van Emmerik RT
Neem contact op met Arjen

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Is de Rol van de Makelaar Onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Is de Rol van de Makelaar Onvervangbaar in het AI-tijdperk?

In een wereld waarin technologie en kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer terrein winnen, blijft de rol van de makelaar onvervangbaar. Stel je voor: een jong stel dat op zoek is naar hun...
Wat is onderhandse verkoop?

Wat is onderhandse verkoop?

Onderhandse- en openbare verkoop van een woning of een bedrijfspand: wat is het verschil tussen beide? Molenbeek Makelaars legt het u uit. In onderstaande tekst leest u wat er bij onderhandse...
Bekijk overzicht