Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!

Geschreven door Vince Hogeveen RM RT op 4 juni 2024

Op 25 april 2024 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur aangenomen. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel binnenkort. Het voornemen is dat de Wet betaalbare huur vanaf 1 juli 2024 ingaat.

De wet is bedoeld om de huurmarkt eerlijker en toegankelijker te maken en zal niet alleen voor sociale huurwoningen gaan gelden maar ook voor woningen in het zogenaamde middenhuur segment. De huurwaarde van een woning wordt bepaald aan de hand van het Woning Waarderingstelsel (WWS). Momenteel geld enkel nog voor sociale huurwoningen (dat zijn woningen met maximaal 147 punten) dat de verhuurder zich aan de huurprijs uit het WWS moet houden. Heeft een woning meer dan 147 punten dan valt de woning in de vrije sector en is de verhuurder vrij om te vragen wat hij wil.

Als de wet straks ingaat dan moet een verhuurder ook bij woningen in het middenhuur segment (dat zijn de woningen met maximaal 186 punten) de huurprijs aanhouden zoals deze in de WWS is bepaald. De maximale huurprijs voor een woning met 186 punten is per 1 juli 2024 € 1.165,81 per maand.

Op deze manier wil de overheid er voor zorgen dat huren betaalbaar blijft. Ook krijgen huurders met de wet betere huurbescherming.

De Wet Betaalbare Huur markeert een belangrijke stap richting een eerlijkere en toegankelijkere huurmarkt in Nederland. Hoewel de wetgeving aanzienlijke voordelen biedt voor huurders door betaalbare huisvesting en betere bescherming te garanderen, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor verhuurders die zich moeten aanpassen aan de nieuwe regels en beperkingen. Uiteindelijk is het doel van deze wet om een evenwichtige en rechtvaardige huurmarkt te creëren, waar zowel huurders als verhuurders op de lange termijn van kunnen profiteren.

Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!
Vince Hogeveen RM RT
Neem contact op met Vince

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!

Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!

Het mooiste seizoen is de zomer! Alles staat in bloei, het zonnetje schijnt en de lucht is strak blauw. Tijd om uw woning te verkopen, want dit is de beste periode! Toch is dit seizoen...
Veranderende huurvoorwaarden kantoren: Flexibiliteit als norm

Veranderende huurvoorwaarden kantoren: Flexibiliteit als norm

De kantorenmarkt wordt gekenmerkt door continue verandering en innovatie en een opvallende ontwikkeling van de afgelopen jaren is de verschuiving naar flexibelere huurvoorwaarden. Deze evolutie...
Bekijk overzicht