Kamertje meer

Geschreven door Sam van den Berg RM RT op 8 oktober 2020

“En onze woning is coronaproof, er is een extra kamer die te gebruiken is als thuiskantoor”

Deze zin komt niet uit een woning­beschrijving van Molenbeek ­Makelaars, maar stond onlangs in een Facebook-bericht. Een eigenaar prees zijn woning aan als coronaproof omdat er een extra kamer was. De woning had geen vier maar vijf slaap­kamers.

Of de term coronaproof nu wel of niet op zijn plaats is, zeker is dat een extra kamer voor werk of hobby erg actueel is bij woningkopers. Ook nu de lockdown van maart al een half jaar achter ons ligt, werken veel mensen nog of weer (groten)deels thuis. Banken hebben al aangekondigd dat medewerkers in de toekomst maximaal 50% van hun tijd op het hoofdkantoor doorbrengen. De andere helft wordt ingevuld door thuiswerken. Ook ict-bedrijven en overheden koersen af op meer thuiswerken.

Wat betekent deze verschuiving voor de woning­markt, vroegen we ons af. Een paar gedachten.

1. De eigen leefomgeving (woning) wordt nóg ­belangrijker in het leven. Het wordt naast woon- ook steeds meer een werkplek, we zijn veel meer uren thuis.

2. De hoeveelheid ruimte in huis is bij aankoop en verkoop dus belangrijker. Een kamertje meer is waardevol, zeker als bedrijven aan medewerkers een vergoeding geven voor het kantoor thuis.

3. Wat voor de woning geldt, telt ook voor de tuin. Buitenruimte biedt immers niet alleen mogelijkheden voor ontspanning, maar ook voor het plaatsen van een tuinkamer met kantoorfunctie.

4. Verduurzaming van de eigen woning krijgt meer toegevoegde waarde. Meer thuis werken betekent ook: een hoger energieverbruik en dus zijn zonnepanelen en isolatie extra zinvol.

5. Of de huidige trend ook een effect heeft op de huizenprijzen? Het is moeilijk om daarover concrete dingen te zeggen, we hebben geen glazen bollen bij Molenbeek. Tegelijk is het de realiteit dat als mensen onkostenvergoedingen krijgen voor thuiswerkplekken en minder geld uitgeven aan woon-werkverkeer, dit extra budgetruimte geeft voor de eigen woning.

Kamertje meer
Sam van den Berg RM RT
Neem contact op met Sam

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!

Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!

Het mooiste seizoen is de zomer! Alles staat in bloei, het zonnetje schijnt en de lucht is strak blauw. Tijd om uw woning te verkopen, want dit is de beste periode! Toch is dit seizoen...
Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!

Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!

Op 25 april 2024 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur aangenomen. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel binnenkort. Het voornemen is dat de Wet...
Bekijk overzicht