Overwaarde, alles wat u moet weten

Geschreven door Marcel Donker RM RT op 29 oktober 2021

Op de huidige woningmarkt profiteren steeds meer huiseigenaren van de zogeheten overwaarde na een verkoop. Vraagt u zich af wat het begrip ‘overwaarde’ betekent en welke voordelen en regels hier aan verbonden zijn? Lees dan gerust verder en kom alles te weten over het begrip overwaarde.

Neem bij vragen of interesse gerust contact met ons op

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de verkooprijs van een woning en de resterende hypotheek. Overwaarde ontstaat dus alleen wanneer de verkoopprijs hoger is dan het bedrag van de resterende hypotheek. Dit verschil wordt ook wel de eigenwoningreserve genoemd.

Hieronder ziet u een voorbeeld berekening op het gebied van overwaarde:

 • Verkoopprijs woning = €500.000
 • Resterend hypotheek bedrag = €400.000
 • Overwaarde = €100.000

De overwaarde van de woning, in bovenstaand voorbeeld 100.00 euro, komt niet zomaar op uw rekening te staan. Er gelden namelijk strenge regels waaraan u zich dient te houden. Deze regels bepalen dan ook hoe de overwaarde gebruikt dient te worden. Hierover vertellen wij u in de rest van dit artikel graag meer.

Wat te doen met overwaarde?

Wanneer uw woning verkocht is en er sprake is van overwaarde, dan blijft deze drie jaar vaststaan. In deze drie jaar kunt u het bedrag van de overwaarde besteden aan de hand van een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen schetsen een aantal verschillende mogelijkheden waarop u de overwaarde van uw woning kunt besteden. Kort gezegd komt het er op neer dat u de overwaarde van uw woning op een van de volgende wijze kan besteden:

 • U gebruikt de overwaarde om de koopsom van een nieuwe woning te financieren
 • U sluit overbruggingskrediet af voor de aanschaf van een nieuwe woning
 • U gebruikt de overwaarde om de huur van een woning of appartement te bekostigen
 • U verlaagt uw hypotheekrente door middel van de overwaarde
 • U financiert een verbouwing met de overwaarde
 • U schenkt de overwaarde aan kinderen of andere familieleden

Voor een compleet overzicht van wat u kunt doen met de overwaarde van uw woning verwijzen wij u graag naar ons artikel: wat kunt u doen met de overwaarde van uw woning?

Hoeveel overwaarde kunt u opnemen?

Buiten bovenstaande mogelijkheden is het ook steeds gebruikelijker om de overwaarde van een woning vrij te maken of op te nemen. Hierbij wordt de overwaarde dan met name ingezet als aanvulling op het pensioen of als budget om een woning aan te passen in het geval u niet wilt verhuizen.

Wanneer u in uw huidige woning wilt blijven wonen en de overwaarde wilt verzilveren, dan moet u dit zogezegd ‘uit de stenen halen’. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden, namelijk:

 • U sluit een lening af bij de bank
 • U sluit een lening af bij de gemeente
 • U verkoopt uw woning en huurt deze vervolgens terug

Hoeveel overwaarde u met een van bovenstaande opties kunt opnemen is afhankelijk van veel verschillende factoren. Laat u zich daarom altijd goed adviseren door een financieel expert.

Vragen of opmerkingen op het gebied van overwaarde?

Heeft u vragen of opmerkingen op het gebied van overwaarde of heeft u interesse in een vrijblijvende waardebepaling van uw woning? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Overwaarde, alles wat u moet weten
Marcel Donker RM RT
Neem contact op met Marcel

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!

Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!

Het mooiste seizoen is de zomer! Alles staat in bloei, het zonnetje schijnt en de lucht is strak blauw. Tijd om uw woning te verkopen, want dit is de beste periode! Toch is dit seizoen...
Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!

Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!

Op 25 april 2024 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur aangenomen. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel binnenkort. Het voornemen is dat de Wet...
Bekijk overzicht