Unieke en fantastisch gelegen plek om te wonen en werken!

Unieke en fantastisch gelegen plek om te wonen en werken!

Geschreven door Marjan Willigenburg op 8 juli 2019

Stationsweg West 74 Woudenberg

Een perceel van 1440 m2, een woninginhoud van 949 m3, 9 kamers waarvan 6 slaapkamers. Het zijn indrukwekkende cijfers die de vrijstaande villa aan de Stationsweg West 74 in Woudenberg beschrijven. Er is echter meer te vertellen over deze karakteristieke woning die al sinds 1925 mede het beeld van de Stationsweg bepaalt. We spraken de huidige bewoner, architect BNA Jan de Jong.

Sinds 1972 - dus inmiddels 47 jaar - woont De Jong samen met zijn vrouw in de villa. “Het huis is in 1925 gebouwd. Toen wij het kochten was het een klein huisje. Wij kochten het van een meneer Koudijs die er overigens zelf nooit heeft gewoond. Naast het huis stond toen een houten noodwoning. Daar hebben in de loop der jaren zeker twintig -Woudenbergse gezinnen tijdelijk gewoond. Wij zijn zelf in die noodwoning getrokken en hebben van daaruit de woning verbouwd”, vertelt Jan de Jong.

Die verbouwing was nodig vanwege de toenmalige verkeerssituatie. Er lag nog geen rondweg om het dorp Woudenberg. “Iedere dag reden er zo’n 15.000 voertuigen over de Stationsweg en je hoorde binnen elke auto. Wat een -herrie! Er zat een erker met veel glas aan de voorzijde, die hebben we eraf gehaald en vervangen door kleinere ramen. Zo brachten we ook meer sfeer in het huis.” Binnen werd in de woonkamer een verlaagd gedeelte (‘zitkuil’) gecreëerd. Deze is er nu nog en vormt een intieme ruimte in de eigenlijke living.

De noodwoning is in 1976 gesloopt en vervangen door een forse aanbouw. In dit gedeelte huisvestte De Jong zijn eigen architectenbureau dat hij in 1978 startte. Hij ontwierp onder meer het Cultuurhuis en de uitbouw van het gemeentehuis.

Opmerkelijk detail is de karakteristieke, zwarte houten schuur in de tuin. “Die is meer dan 100 jaar oud en stond vroeger achter het Schoutenhuis. Hij moest gesloopt worden vanwege een uitbreiding. Ik heb Legemaat & van Elst gevraagd ‘m af te breken en in onze tuin weer op te bouwen. De kwaliteit van hout en dakpannen is zó goed, die schuur gaat nog wel honderd jaar mee. En de zwarte stijl is nu erg actueel.”

Laat u verleiden door dit schitterende pand en maak een afspraak om met eigen ogen deze prachtige woning met al z’n mogelijkheden te bekijken.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie