Veranderende huurvoorwaarden kantoren: Flexibiliteit als norm

Geschreven door Coen Vermeij RM RT MRICS op 23 mei 2024

De kantorenmarkt wordt gekenmerkt door continue verandering en innovatie en een opvallende ontwikkeling van de afgelopen jaren is de verschuiving naar flexibelere huurvoorwaarden. Deze evolutie brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee voor zowel huurders als verhuurders.

Huurvoorwaarden: Van langlopende contracten naar flexibele termijnen

Traditioneel waren huurcontracten lange, starre overeenkomsten die weinig ruimte lieten voor tussentijdse aanpassingen. Dit type contract bood stabiliteit voor de belegger, maar beperkte de aanpassingsmogelijkheden voor huurders aan veranderende marktomstandigheden. De huidige kantorenmarkt vraagt echter om meer flexibiliteit en dat heeft zijn weerslag op de huurcontracten.

De voordelen van flexibele huurvoorwaarden voor huurders

Voor huurders bieden kortere, flexibelere huurtermijnen talrijke voordelen. Dit zorgt ervoor dat bedrijven sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt en hun bedrijfsmodellen kunnen aanpassen zonder langdurige verplichtingen. Flexibiliteit kan een belangrijk concurrentievoordeel zijn in een dynamische zakelijke omgeving. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld hun kantoorruimte gemakkelijk uitbreiden of verkleinen, afhankelijk van de behoeften van het moment en uiteraard de beschikbaarheid van extra ruimte in het gebouw. In een multi-tenant situatie ontstaat zo ook de mogelijkheid tot het creëren van een community tussen huurders, waarbij diverse faciliteiten (zoals vergaderkamers en flexplekken) gedeeld kunnen worden.

De uitdagingen en kansen voor verhuurders

Voor verhuurders staan kortere huurcontracten gelijk aan zowel uitdagingen als nieuwe mogelijkheden. Terwijl de kans op frequente leegstand en inkomensfluctuaties hoger lijkt, biedt het hen ook de mogelijkheid om iets hogere huurprijzen te vragen voor flexibele contracten en huurprijzen sneller aan te passen aan de markt waarmee de frictieleegstand wordt gecompenseerd. Verhuurders kunnen profiteren van de vraag naar flexibele ruimtes en extra diensten aanbieden zoals gedeelde faciliteiten, vergaderruimtes en kantoorservices, wat een nieuwe/extra inkomstenstroom kan genereren. Flexibele contracten en het leveren van een compleet dienstenpakket leidt uiteindelijk tot meer tevredenheid en commitment bij de huurders en zodoende vaak ook een langer verblijf. Tenslotte zit geen enkele huurder te wachten op een (vaak onnodige) verhuizing, met alle kosten van dien. De angst van de gemiddelde belegger dat de waarde afneemt bij flexibele (lees kortere) huurtermijnen is dus eigenlijk ongegrond en het zou mooi zijn als de kredietverstrekkers hierin ook hun visie bijstellen, door kantoorgebouwen niet alleen te beoordelen op kwaliteit en lengte van de huurcontracten, maar bijvoorbeeld ook kijken naar de diversiteit aan huurders en huurtermijnen, alsmede de gemiddelde bezettingsgraad.

De trend richting flexibelere huurvoorwaarden verandert de dynamiek van de kantorenmarkt wezenlijk. Voor zowel huurders als verhuurders geldt dat aanpassingsvermogen en innovatie centraal staan om te profiteren van de nieuwe mogelijkheden die deze flexibele benadering voor beide partijen biedt. Voor huurders betekent dit meer vrijheid en aanpassingsvermogen, terwijl verhuurders nieuwe manieren kunnen vinden om waarde toe te voegen en inkomsten te genereren. De verandering van huurvoorwaarden zal ongetwijfeld even dynamisch en veelbelovend zijn als de veranderingen in het kantoorgebruik die we vandaag de dag waarnemen.

Veranderende huurvoorwaarden kantoren: Flexibiliteit als norm
Coen Vermeij RM RT MRICS
Neem contact op met Coen

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!

Het is zomer, dus tijd om uw huis te verkopen!

Het mooiste seizoen is de zomer! Alles staat in bloei, het zonnetje schijnt en de lucht is strak blauw. Tijd om uw woning te verkopen, want dit is de beste periode! Toch is dit seizoen...
Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!

Huurders en verhuurders let op: de wet betaalbare huur komt eraan!

Op 25 april 2024 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur aangenomen. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel binnenkort. Het voornemen is dat de Wet...
Bekijk overzicht