Wat is onderhandse verkoop?

Wat is onderhandse verkoop?

Geschreven door Marius Don op 24 maart 2022

Onderhandse- en openbare verkoop van een woning of een bedrijfspand: wat is het verschil tussen beide? Molenbeek Makelaars legt het u uit. In onderstaande tekst leest u wat er bij onderhandse verkoop komt kijken. Wilt u een vrijblijvend eerste advies of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons.

Wat houdt onderhandse verkoop in? Wij zetten de belangrijkste zaken uiteen.

Onderhandse verkoop

Bij een onderhandse verkoop komen verkoper en koper onderling tot overeenstemming over de verkoop van een onroerend goed zoals een woning of bedrijfspand. Dit gebeurt doorgaans via bemiddeling van een notaris of vastgoedmakelaar. Daarbij worden vaste lasten en plichten afgesproken, zoals het betaal- en overdrachtstijdstip, de wijze van betaling en extra voorwaarden.

Vaak wordt een onderhandse verkoop gedaan tussen twee partijen die elkaar kennen, bijvoorbeeld vrienden, familie, kennissen of buren. Veel mensen denken dat onderhandse verkoop een verkooptraject eenvoudiger maakt, maar dat is niet zo. Ook bij onderhandse verkoop is deskundigheid en kennis van belang. Daarom is het óók bij een onderhandse verkoop verstandig om een vastgoedmakelaar in de arm te nemen. Het is bovendien prettig om iemand met een onafhankelijke positie bij de verkoop te betrekken.

Waarmee dien ik rekening te houden bij een onderhandse verkoop?

U kunt bij onderhandse verkoop uw pand niet zomaar ver onder de marktwaarde verkopen. Als de verkoopprijs ver onder de marktwaarde ligt, moet u schenkbelasting afdragen over het verschil tussen deze bedragen.

Bij een onderhandse verkoop worden onder meer de volgende zaken contractueel vastgelegd:

  • De aankooptermijn
  • De sancties indien de aankooptermijn niet wordt nageleefd
  • Melding van gebreken van de grond, bijvoorbeeld of het perceel grond puin bevat
  • Prijs van het onroerend goed
  • Beschrijving van het onroerend goed
  • Individuele, uiteenlopende voorwaarden

Het verschil tussen onderhandse en openbare verkoop

Tegenover een onderhandse verkoop staat de openbare verkoop van een onroerend goed. Bij een openbare verkoop wordt een woning of pand publiekelijk aangeboden, waardoor iedere geïnteresseerde hierop een bod kan uitbrengen. Meestal wordt het onroerend goed verkocht aan de hoogste bieder.

De openbare verkoop is dus toegankelijk voor elke potentiële koper, terwijl een onderhandse verkoop een gesloten karakter heeft.

Onderhandse verkoop door Molenbeek Makelaars

Molenbeek Makelaars is u graag van dienst bij de onderhandse verkoop van uw woning of pand! Dankzij onze uitgebreide kennis van de regionale woning- en vastgoedmarkt, jarenlange ervaring en ons omvangrijke netwerk hebben wij diverse kopers en verkopers succesvol ondersteund.

Vragen of opmerkingen over onderhandse verkoop?

Heeft u vragen of opmerkingen over de onderhandse verkoop van uw pand of woning? Neem vrijblijvend contact op. Wij helpen u graag verder.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie