Verhuurd; een uniek object; Zonnenburg 1 te Utrecht

Geschreven door drs. Gert-Jaap van Keulen MRICS op 11 maart 2020

Voor onze opdrachtgever K.F.Hein Fonds hebben wij dit unieke object welke rijk aan geschiedenis is mogen verhuren. Het object is gelegen aan de Singel en heeft een prachtig uitzicht op het Park Servaasbolwerk/Sonnenborgh en de Maliesingel.

Geschiedenis
Het object bevindt zich op een bastion en een deel van de verdedigingsmuur rond het stadshart van Utrecht, welke door keizer Karel V is gebouwd in de 16e eeuw. Keizer Karel V bouwde dit bastion en nog drie andere bastions om de stad te verdedigen tegen een nieuw wapen, namelijk het verrijdbare kanon.

Buys Ballot zorgde er medio 19e eeuw voor dat de Sterrenwacht van de Smeetoren, waar reeds meteorologische waarnemingen werden gedaan, naar de Sonnenborgh verhuisde, tegenwoordig ook wel bekend als het KNMI. Het sterrenkundig instituut in Utrecht is in 2012 opgeheven. Stichting De Koepel was tot eind 2013 gevestigd in Sonnenborgh. Nu is er Sonnenborgh - museum & sterrenwacht gevestigd, een publiekssterrenwacht en een museum voor weerkunde, sterrenkunde en bastiongeschiedenis.

Object
Het betreft een Rijksmonumentale kantoorruimte van circa 315 m² VVO verdeeld over de begane grond en 1e verdieping. Het object is recent gerenoveerd en hoogwaardig afgewerkt. Indien er extra ruimte nodig is voor bijvoorbeeld vergaderingen, dan kan men deze huren bij Museum Sonnenborgh aan de Zonnenburg 2&3. Het museum biedt unieke vergaderruimten waar eventueel ook voor catering kan worden gezorgd.

Bestemming
De bestemming van het object is 'Cultuur en ontspanning-2' met de functieaanduiding 'kantoor', dit houdt in dat het navolgende gebruik mogelijk is;
- musea, ateliers, muziek-, dans- en toneelscholen, muziekcentra, theaters, bioscopen en instellingen voor kunstzinnige vorming en/of daarmee vergelijkbare instellingen;
- kantoor.

K.F.Hein Fonds
Het K.F. Hein Fonds vindt het belangrijk dat mensen de regio Utrecht mooier en sterker maken, en dat inwoners de kans krijgen om verder te komen. Daarom steunen zij bijzondere initiatieven en individuen met giften, advies, prijzen, beurzen en opdrachten. Bovendien brengen zij waardevolle projecten graag breed onder de aandacht en denken zij mee hoe samenwerking een initiatief kan versterken.

Het K.F. Hein Fonds Monumenten bezit, verhuurd en zorgt voor het onderhoud van meerdere monumentale panden in Utrecht . Tevens ondersteunt het K.F. Hein Fonds regelmatig restauraties van monumenten in de provincie Utrecht met een financiële bijdrage.

Verhuurd; een uniek object; Zonnenburg 1 te Utrecht
drs. Gert-Jaap van Keulen MRICS
Neem contact op met drs. Gert-Jaap

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Belegging verkocht, Ridderhofstad Kasteel Geerestein te Woudenberg

Belegging verkocht, Ridderhofstad Kasteel Geerestein te Woudenberg

Namens onze opdrachtgever hebben wij de verkoop mogen begeleiden van deze fraaie rijksmonumentale belegging met NSW-rangschikking. Het complex is langjarig verhuurd...
Belegging aangekocht, Voormalig Kantongerecht Utrecht 

Belegging aangekocht, Voormalig Kantongerecht Utrecht

Namens een particuliere belegger heeft Molenbeek Makelaars het Rijksmonumentale Kantongerecht gelegen aan de Hamburgerstraat 30 in Utrecht als belegging aangekocht.
Bekijk overzicht