Molenbeek Makelaars: Coronacrisis zorgt voor aanbodtoename

Geschreven door Diederik Donker RM RT op 24 april 2020

Sinds de invoering van de verscherpte coronamaatregelen is het aantal aanmeldingen van nieuw aanbod toegenomen. Woningbezitters anticiperen op een lastigere verkoop en een eventuele prijsdaling, waardoor ze de geplande verkoop van de woning naar voren schuiven. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2020 van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis).

Sterke terugval in de verkoopdynamiek
Een verruiming van het aanbod is hard nodig, gezien de huidige schaarste vele zoekers belemmerd in hun wens om een woning te kopen. In de gemeente Utrecht is hierdoor het laagste aantal verkopen sinds begin 2014 genoteerd, maar ook in Zeist bereikte de verkoopcijfers het laagste punt in tweeënhalf jaar tijd. Naar verwachting zal de huidige aanbodtoename echter van korte duur zijn en na april weer afzwakken.

Terugval dynamiek geen gevolg van coronavirus
De druk op de Utrechtse woningmarkt is van een dermate hoog niveau dat de verkoopcijfers niet zijn beïnvloed door de coronacrisis, in de laatste weken van maart werden evenveel woningen verkocht als een jaar geleden. Doordat inschrijvingen voor bezichtigingsdagen in de afgelopen jaren ruimschoots werden overschreden, leidt vraaguitval nog niet direct tot een afname van het aantal kijkers.

Groot deel woningaanbod nauwelijks betaalbaar
Van de beschikbare woningen is een groot deel alleen binnen bereik van huishoudens met een dikke portemonnee. Zo heeft maar liefst 2 op de 5 aangeboden woningen in de gemeente Utrecht een vraagprijs hoger dan € 550.000, in Amersfoort betreft dit ruim een kwart van het aanbod en in Woudenberg een vijfde. Zeist is echter koploper, met ruim twee op de drie aangeboden woningen boven de € 550.000.

Download hier het rapport

Molenbeek Makelaars: Coronacrisis zorgt voor aanbodtoename
Diederik Donker RM RT
Neem contact op met Diederik

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht

Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht

De dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt in provincie Utrecht is in 2022 gestagneerd. Door een dalend aanbodvolume zijn er minder mogelijkheden om geschikte bedrijfsruimte te vinden. Door het...
Sprekende Cijfers Q3 2022 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q3 2022 | Woningmarkt

Het derde kwartaal van 2022 is alweer voorbij. Volgens de kwartaalrapportage 'Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2022'...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie