De terugkeer van niche- en boetiekretailers in de binnensteden

Geschreven door Iris Lageweg KRMT op 29 mei 2024

In een wereld waarin megawinkelcentra en grote ketens lange tijd de norm waren, zien we een opkomende trend die de dynamiek van de retailvastgoedmarkt verandert: de groei van speciaalzaken en boetiekjes. Deze kleinere, gespecialiseerde winkels winnen aan populariteit en hebben een aanzienlijke impact op zowel consumenten als de vastgoedmarkt. In deze blog verkennen we de redenen achter deze opkomst, de voordelen voor vastgoedeigenaren, en de uitdagingen en kansen die deze trend met zich meebrengt.

Waarom kiezen consumenten steeds vaker voor speciaalzaken en boetiekwinkels?
· Unieke producten en ervaringen: Speciaalzaken en boetiekwinkels bieden vaak unieke en gespecialiseerde producten die niet in massaproductie worden gemaakt. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar unieke en persoonlijke winkelervaringen, wat deze winkels aantrekkelijk maakt.
· Lokale en duurzame keuzes: Er is een groeiende vraag naar unieke, lokaal geproduceerde en duurzame producten. Dit heeft geleid tot een toename van boetieks die zich richten op nichemarkten en klanten een duurzame manier van winkelen bieden, waarmee zij gelijktijdig lokale ondernemers steunen.
· Persoonlijke klantenservice: In boetiekwinkels is de klantenservice vaak persoonlijker en meer op maat gemaakt. Dit creëert een sterkere klantrelatie en loyaliteit, iets wat we in de grote ketens soms missen en bij online winkelen ook niet van toepassing is.

Voordelen voor vastgoedeigenaren om een boetiekwinkel te plaatsen als huurder
· Boetiekwinkels zijn vaak bereid hogere huren te betalen voor premiumlocaties in het stadscentrum of de dorpskern vanwege hun behoefte aan zichtbaarheid en klantenstroom.
· Boetiekwinkels brengen diversiteit in de huurdersportefeuille van vastgoedeigenaren. Dit kan het risico spreiden en de afhankelijkheid van één type huurder verminderen, wat financieel gunstig is voor de vastgoedeigenaar.
· Boetiekwinkels dragen bij aan de esthetische en culturele waarde van een buurt. Ze bieden vaak unieke, creatieve etalages en interieurontwerpen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Dit kan de algemene aantrekkingskracht van het gebied vergroten, wat voordelig is voor de vastgoedmarkt.

Uitdagingen en Kansen
· Concurrentie en markttoegang: Hoewel er veel kansen zijn, staan niche- en boetiekretailers voor uitdagingen zoals concurrentie van grote ketens en toegang tot de markt. Verhuurders kunnen helpen door flexibele huurcontracten aan te bieden.
· Veranderende consumentenvoorkeuren: consumentenvoorkeuren veranderen snel, en wat vandaag populair is, kan morgen passé zijn. Dit vereist dat zowel retailers als vastgoedeigenaren wendbaar zijn en bereid om zich aan te passen aan de veranderende markttrends.
· Digitalisering en omnichannelstrategie: Boetiekwinkels hebben vaak beperktere budgetten in vergelijking met grote ketens, maar het is wel belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in digitale en omnichannel strategieën. Dit houdt in dat ze hun fysieke winkel combineren met een sterke online aanwezigheid, waardoor klanten zowel offline als online naadloos kunnen winkelen.

Kortom, de opkomst van niche- en boetiekretailers biedt een verfrissende verandering in de retailvastgoedmarkt. Deze trend brengt unieke producten, persoonlijke winkelervaringen en duurzaamheid naar de voorgrond, wat zowel consumenten als vastgoedeigenaren ten goede komt.

Door flexibiliteit, diversiteit en innovatie te omarmen, kunnen vastgoedeigenaren profiteren van deze opkomende trend en bijdragen aan een levendige en dynamische winkelomgeving. Voor consumenten biedt de opkomst van deze gespecialiseerde winkels de kans om te genieten van unieke en betekenisvolle winkelervaringen, wat de algehele winkelervaring verrijkt.

De terugkeer van niche- en boetiekretailers in de binnensteden
Iris Lageweg KRMT
Neem contact op met Iris

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Nieuw ROZ model middenstandbedrijfsruimtes in de zin van artikel 7:290 van het Burgerlijk Wetboek

Nieuw ROZ model middenstandbedrijfsruimtes in de zin van artikel 7:290 van het Burgerlijk Wetboek

Winkelmakelaars en huurders die per 23 januari 2023 een winkel hebben verhuurd of gehuurd, zullen er al mee in aanraking zijn gekomen; het nieuwe ROZ-model winkelruimte. Veel in...
Gluren bij de buren

Gluren bij de buren

Veel ‘TE HUUR’ borden en leegstaande winkelruimten. Voor consument, verhuurder en winkelier een trieste aanblik. Ondanks de corona crisis proberen winkeliers positief te...
Bekijk overzicht