Krappe woningmarkt in Utrecht-stad beïnvloedt de hele provincie

Geschreven door Marius Don RM RT op 24 oktober 2018

Het huidige aanbodniveau in de gemeente Utrecht is zes keer lager dan het zes jaar geleden was. Als gevolg van dit aanhoudend lage aanbodniveau hebben huishoudens een gebrek aan keuzemogelijkheden. Deze zoekers gaan vervolgens niet over tot aankoop, maar gaan in de omgeving zoeken naar alternatieven. De huishoudens die verhuizen uit de stad Utrecht vinden een alternatief in onder andere Vleuten, De Meern en Zeist. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2018 van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis).

Omliggende gemeenten ervaren ook aanbodtekorten
Door het lagere prijsniveau is de gemeente Amersfoort voor huishoudens uit de grote steden in de Randstad een aantrekkelijk alternatief. Meer dan 5% van de huishoudens die zich in de stad vestigen komt oorspronkelijk uit Utrecht en ruim 4% uit Amsterdam. De grote woningvraag heeft het aanbod in de afgelopen jaren fors doen afnemen, waardoor de huidige keuzemogelijkheden voor zoekers beperkt zijn. Het gebrek aan aanbod heeft geleid tot een afname van het aantal verkopen. Dit is een ontwikkeling die eerder al in Utrecht plaatsvond en nu ook in gemeenten als Woudenberg en de Utrechtse heuvelrug begint te ontstaan.

Woning in Utrecht ruim € 80.000 duurder geworden in tien jaar tijd
Het aanbodtekort in veel gemeenten in de provincie Utrecht heeft forse prijsstijgingen tot gevolg gehad. Van de onderzochte regio’s zijn de toenames in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Utrecht het sterkst geweest, met respectievelijk 16 en 15% op jaarbasis. In de gemeente Utrecht is een gemiddelde woning sinds 2008 ruim € 80.000 meer waard geworden. Door de prijsstijgingen in de provinciehoofdstad kunnen verkopers een forse overwaarde opeisen, waardoor alternatieve woonlocaties toegankelijk worden. Zo is een vijfde van de woningkopers in het van origine duurdere Zeist afkomstig uit Utrecht.

Download de rapportage

Krappe woningmarkt in Utrecht-stad beïnvloedt de hele provincie
Marius Don RM RT
Neem contact op met Marius

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

In het eerste kwartaal van 2024 bereikte het aantal woningverkopen in Utrecht een recordhoogte sinds 2021, gedreven door een toename van huiseigenaren die besloten hun woning te verkopen....
Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Het vierde kwartaal van 2023 is alweer voorbij. In het afgelopen kwartaal was er in Utrecht een stijging van 10% in het aantal verkopen vergeleken met vorig jaar, voornamelijk door meer...
Bekijk overzicht