Molenbeek Makelaars: Utrechtse woningkopers overspoelen woningmarkt van Zeist

Door het gebrek aan aanbod is het voor woningzoekers steeds lastiger om tot aankoop over te kunnen gaan in Zeist. Woningzoekers in Zeist ondervinden vooral hevige concurrentie van de toestroom van huishoudens uit Utrecht, meer dan een op de vijf kopers in Zeist is afkomstig uit de Domstad.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2019 van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis).

Prijsverschil aanleiding voor instroom naar Zeist

Het verschil in woningprijzen vormt de aanleiding voor de grote toestroom van woningzoekers vanuit de buurgemeente Utrecht naar Zeist. Kopers betalen in Zeist gemiddeld € 200 per vierkante meter minder dan in Utrecht. De instromende huishoudens vormen een mix van woningzoekers die hun zoekgebied vergroten omdat ze in Utrecht geen geschikte (volgende) woning kunnen vinden en woningbezitters die willen profiteren van de overwaarde op hun Utrechtse woning.

Prijzen stijgen minder sterk in Utrecht

In Utrecht betaalden kopers in het derde kwartaal van 2019 ruim € 1.000 meer voor een vierkante meter dan tweeënhalf jaar geleden. Desalniettemin zijn de sterkste prijsstijgingen in Utrecht, en vele andere Nederlandse gemeenten, inmiddels al voorbij. Waar in de Domstad gedurende 2018 nog een prijsstijging van boven de 15% op jaarbasis werd genoteerd, is dit momenteel teruggezakt naar circa 6%.

Download de rapportage

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht

Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht

De dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt in provincie Utrecht is in 2022 gestagneerd. Door een dalend aanbodvolume zijn er minder mogelijkheden om geschikte bedrijfsruimte te vinden. Door het...
Sprekende Cijfers Q3 2022 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q3 2022 | Woningmarkt

Het derde kwartaal van 2022 is alweer voorbij. Volgens de kwartaalrapportage 'Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2022'...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie