Molenbeek Makelaars: Utrechtse woningkopers overspoelen woningmarkt van Zeist

Door het gebrek aan aanbod is het voor woningzoekers steeds lastiger om tot aankoop over te kunnen gaan in Zeist. Woningzoekers in Zeist ondervinden vooral hevige concurrentie van de toestroom van huishoudens uit Utrecht, meer dan een op de vijf kopers in Zeist is afkomstig uit de Domstad.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2019 van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis).

Prijsverschil aanleiding voor instroom naar Zeist

Het verschil in woningprijzen vormt de aanleiding voor de grote toestroom van woningzoekers vanuit de buurgemeente Utrecht naar Zeist. Kopers betalen in Zeist gemiddeld € 200 per vierkante meter minder dan in Utrecht. De instromende huishoudens vormen een mix van woningzoekers die hun zoekgebied vergroten omdat ze in Utrecht geen geschikte (volgende) woning kunnen vinden en woningbezitters die willen profiteren van de overwaarde op hun Utrechtse woning.

Prijzen stijgen minder sterk in Utrecht

In Utrecht betaalden kopers in het derde kwartaal van 2019 ruim € 1.000 meer voor een vierkante meter dan tweeënhalf jaar geleden. Desalniettemin zijn de sterkste prijsstijgingen in Utrecht, en vele andere Nederlandse gemeenten, inmiddels al voorbij. Waar in de Domstad gedurende 2018 nog een prijsstijging van boven de 15% op jaarbasis werd genoteerd, is dit momenteel teruggezakt naar circa 6%.

Download de rapportage

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

In het eerste kwartaal van 2024 bereikte het aantal woningverkopen in Utrecht een recordhoogte sinds 2021, gedreven door een toename van huiseigenaren die besloten hun woning te verkopen....
Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Het vierde kwartaal van 2023 is alweer voorbij. In het afgelopen kwartaal was er in Utrecht een stijging van 10% in het aantal verkopen vergeleken met vorig jaar, voornamelijk door meer...
Bekijk overzicht