Sale and lease back: een slimme oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien

Geschreven door Redactie Molenbeek op 13 januari 2025

Als ondernemer heeft u waarschijnlijk veel plannen om uw bedrijf te verbeteren of te laten groeien. Toch ontbreekt het vaak aan voldoende liquiditeit om die plannen uit te voeren. Of je nu wilt investeren in nieuwe technologie, je aanbod wilt uitbreiden of je bedrijfsvoering wens te verbeteren: zonder het benodigde kapitaal blijft het lastig om vooruit te komen. Een oplossing die hierbij kan helpen, is sale-and-leaseback (verkoop en terughuur) van uw onroerend goed.

Hoe werkt sale and lease back?
Sale-and-leaseback is een financiële transactie waarbij een ondernemer zijn vastgoed (bedrijfspand) verkoopt aan een investeerder om het vervolgens terug te huren. Dit heeft veel voordelen. Je kunt blijven werken op dezelfde plek, met dezelfde ruimte en faciliteiten. Tegelijkertijd kun je de vrijgekomen gelden uit de verkoop gebruiken voor groei, innovatie of andere belangrijke plannen. Zo voorkom je een verhuizing of grote veranderingen in je bedrijfsvoering.

Vermogen vrijspelen
“Ondernemers kennen sale-and-leaseback vaak wel, maar denken er niet altijd aan. Toch kan het een slimme manier zijn om liquiditeit vrij te maken dat je kunt gebruiken om in je bedrijf te investeren of het uit te breiden,” zegt Gert-Jaap van Keulen, bedrijfsmakelaar bij Molenbeek Makelaars.

Het kapitaal dat vrijkomt na de verkoop van het vastgoed, kun je gebruiken om belangrijke investeringen te doen in je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van nieuwe technologie, het uitbreiden van je diensten of het verbeteren van je productieproces.

Controle houden
Gert-Jaap legt uit dat je met goede afspraken controle houdt: “Of het nu gaat om de huurprijs, de looptijd van het contract, of wie verantwoordelijk is voor onderhoud en reparaties. Alles kan vooraf op maat worden vastgelegd, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.”

Met sale-and-leaseback behoud je de controle en krijg je de flexibiliteit om je bedrijf verder te ontwikkelen, zonder dat je je werkwijze hoeft aan te passen.

Het helpt je om je financiële positie te versterken en toch op je vertrouwde locatie te blijven werken. Dit betekent dat je door kunt gaan met je bedrijfsprocessen, terwijl je ruimte krijgt om nieuwe plannen te maken.

Rendabel vastgoed
Sale-and-leaseback werkt voor bijna alle soorten vastgoed, zoals kantoren, bedrijfsgebouwen en winkelpanden. Molenbeek Makelaars kan ondernemers hierbij ondersteunen en heeft contact met een groot scala aan beleggers: van starters tot investeringsfondsen.

Veel beleggers geven de voorkeur aan huurovereenkomsten met een langere looptijd. Dit biedt zekerheid en maakt vastgoed een aantrekkelijke investering. “Een huurovereenkomst van 5 tot 10 jaar is gangbaar bij sale-and-leaseback,” zegt Gert-Jaap. “Maar kortere periodes zijn uiteraard ook mogelijk. Het bedrijf dat het object wenst te verkopen kan vooraf de voorwaarden bepalen.”

Ook de staat van het vastgoed speelt mee. Hoewel moderne gebouwen populairder zijn, kunnen ook oudere panden interessant zijn. Dit hangt af van de locatie en hoe goed het gebouw past bij wat de markt nodig heeft.

Strategische beslissing
Het verkopen en terughuren van vastgoed is een belangrijke keuze die vraagt om goede begeleiding. Molenbeek Makelaars kan u deze begeleiding bieden.

Of het nu gaat om kantoren, bedrijfsgebouwen, woningcomplexen of zorg gerelateerd vastgoed, wij zoeken graag samen met u de beste invulling.

Sale and lease back: een slimme oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien
drs. Gert-Jaap van Keulen MRICS
Neem contact op met drs. Gert-Jaap

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Verkoop bedrijfspand Oostzee 2: Hoe een deal die niet bestond, toch werd gesloten

Verkoop bedrijfspand Oostzee 2: Hoe een deal die niet bestond, toch werd gesloten

Soms komen transacties op een onverwachte manier tot stand. Dat geldt zeker voor de verkoop van het bedrijfspand aan de Oostzee 2 in Woerden. Wat begon als een zoektocht naar een nieuw...
De kantorenmarkt na Corona

De kantorenmarkt na Corona

In januari 2020 raakte de wereld in de ban van het toen nog zo onbekende coronavirus. De eerste Nederlandse besmetting in februari werd het startsein voor een periode van diverse intelligente...
Bekijk overzicht