Scheiden en een koophuis, waar moet ik rekening mee houden?

Geschreven door Marius Don RM RT op 2 augustus 2022

Scheiden is een loodzwaar, emotioneel traject. Als het op het kopen van een nieuw huis aankomt, kunnen we helpen dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Molenbeek Makelaars heeft kennis van alle aspecten van onroerend goed en kan u helpen het perfecte huis voor uw nieuwe leven te vinden. Of u nu op zoek bent naar een nieuwe start of een huis voor altijd, wij helpen u het te vinden.

Wat gebeurt er met onze koopwoning bij de scheiding?

Wanneer een echtpaar met een eigen huis scheidt, wordt het huis vaak verkocht en wordt de opbrengst tussen de ex-echtgenoten verdeeld. Er zijn echter ook andere mogelijkheden voor wat er met het huis kan gebeuren. Een mogelijkheid is dat één echtgenoot het belang van de andere echtgenoot in het huis "uitkoopt". Dit vereist meestal een herfinanciering van de hypotheek om de naam van de andere echtgenoot van de lening te halen. Een andere optie is dat één echtgenoot het huis houdt en de andere echtgenoot andere bezittingen van gelijke waarde krijgt, zoals beleggingen of spaarrekeningen.

Eerst scheiden of eerst het huis verkopen?

Het is een belangrijke en soms lastige keuze wanneer u besluit te scheiden: moeten we het huis eerst verkopen, of moet ik eerst de scheiding aanvragen? Het antwoord is niet altijd duidelijk en er zijn voor- en nadelen aan beide opties.

Eerst verkopen

Het huis eerst verkopen heeft het voordeel dat u een schone breuk met uw ex-partner maakt. U kunt elk met uw eigen geld ergens anders een frisse start maken. Het kan ook minder emotioneel beladen zijn dan het proces van scheiden te doorlopen terwijl u nog in hetzelfde huis woont.

De keerzijde is dat de verkoop van het huis tijd kost - meestal enkele maanden. Als u niet op goede voet staat met uw ex-partner, kan het lastig zijn om bezichtigingen en open huizen te coördineren terwijl u nog samenwoont. Plus, als u kinderen heeft, willen die misschien niet weg uit het huis waarin ze zijn opgegroeid.

Eerst scheiden

Eerst echtscheiding aanvragen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een voordeel is dat u in het huis kunt blijven wonen tot dit verkocht is - wat handig kan zijn als u wat extra tijd nodig hebt om een nieuwe woonplek te vinden. Het kan ook het proces van het verdelen van uw bezittingen vereenvoudigen als u van tevoren weet wie wat krijgt.

Eerst de scheiding aanvragen kan de zaken echter ook ingewikkelder maken - vooral als uw echtgenoot niet wil scheiden. Als hij/zij de scheiding aanvecht, kan dat het proces vertragen en dit emotioneel nog moeilijker maken. Plus, tenzij u een overeenkomst hebt over wie in deze tijd in het huis zal blijven, kan het ongemakkelijk zijn om samen te wonen terwijl u een scheiding doormaakt. Als er kinderen bij betrokken zijn, geven rechtbanken er meestal de voorkeur aan dat die tijdens de procedure in hun ouderlijk huis blijven wonen om hen niet nog meer van streek te maken in deze toch al emotionele tijd. Ouders moeten dus vaak blijven samenwonen, ook al maken ze een lelijke echtscheidingsstrijd door, wat voor geen van de betrokkenen ideaal is

De waarde van het koophuis bij de scheiding

Als u een huis bezit en met een echtscheiding te maken krijgt, vraag u zich misschien af hoe uw huis getaxeerd zal worden. Bij een scheiding wordt doorgaans de reële marktwaarde van de woning berekend. De reële marktwaarde van uw woning houdt rekening met zaken als recente verbouwingen of toevoegingen, bijzondere kenmerken, ligging, en meer.

Er zijn een paar verschillende manieren waarop uw huis getaxeerd kan worden bij een echtscheidingsregeling. De eerste is via onafhankelijke taxatie. In dit geval huurt elke echtgenoot zijn eigen taxateur om de waarde van het eigendom te bepalen. De tweede manier is via onderlinge overeenstemming tussen de echtgenoten. Deze methode houdt in dat beide echtgenoten het eens worden over een taxateur en samenwerken om tot een overeengekomen waarde voor het eigendom te komen.

Als u en uw echtgenoot het niet eens kunnen worden over een taxatiewaarde voor uw huis, zal de rechtbank waarschijnlijk een professionele taxatie gelasten. Dit betekent dat een taxateur van derden wordt ingeschakeld om de waarde van je eigendom te bepalen. De rechtbank zal dan deze taxatie gebruiken om te bepalen hoe jullie bezittingen in een echtscheidingsregeling verdeeld moeten worden.

Het is begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over hoe uw huis getaxeerd zal worden bij een echtscheidingsregeling. Het is echter belangrijk te onthouden dat u recht hebt op een eerlijke verdeling van uw bezittingen.

Op zoek naar een woning na een scheiding?

Gaat u scheiden en denkt u erover een huis te kopen? Molenbeek Makelaars kan helpen. Wij zetten alles op alles om het perfecte huis voor uw nieuwe leven te vinden. Dankzij onze uitgebreide kennis, jarenlange ervaring en omvangrijk netwerk hebben wij diverse kopers (en verkopers) al geholpen.

Vragen of opmerkingen over scheiden en een koophuis?

Heeft u vragen of opmerkingen omtrent scheiden en een koophuis? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder.

Scheiden en een koophuis, waar moet ik rekening mee houden?
Marius Don RM RT
Neem contact op met Marius

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Zomereditie woningkrant 2024

Zomereditie woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant 2024. Wat kunt u verwachten in onze krant? - Ons...
Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant...
Bekijk overzicht