Sprekende Cijfers Kantoormarkten 2021

Geschreven door Iris Lageweg KRMT op 2 maart 2021

Coronacrisis veroorzaakt een forse daling van de vraag naar kantoren in Utrecht. De dynamiek op de Utrechtse kantorenmarkt is in 2020 sterk teruggevallen. Vergeleken met het voorgaande jaar werd maar liefst 130 duizend m² minder kantoorruimte verhandeld.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2021 van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis).

Terughoudendheid bij bedrijven beperkt dynamiek

De coronacrisis heeft bedrijven terughoudend gemaakt om nieuwe ruimte aan te huren of aan te kopen. De huisvestingsbeslissing wordt mede uitgesteld door de onzekere effecten van het thuiswerken op lange termijn. De terughoudendheid heeft in 2020 geleid tot een totaal opnamevolume van slechts 62 duizend m² in de Domstad, een daling van ruim twee derde ten opzichte van het recordjaar 2019.

De stad Utrecht blijft onverminderd aantrekkelijk

Door de goede uitgangspositie op de Utrechtse kantorenmarkt blijven de gevolgen van de coronacrisis op de lange termijn beperkt. Een situatie van fors overaanbod zoals tijdens de vorige crises het geval was, treedt nu niet op. Een toename van de keuzemogelijkheden op de kantorenmarkt van Utrecht biedt voor een deel van de gebruikers juist mogelijkheden. Met name kwalitatief aanbod is in de afgelopen jaren steeds schaarser geworden.

Download de rapportage

Sprekende Cijfers Kantoormarkten 2021
Iris Lageweg KRMT
Neem contact op met Iris

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Sprekende Cijfers Q2 2024 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q2 2024 | Woningmarkt

Toename in beschikbare woningen: Het aantal te koop staande woningen is met 30% gestegen in de afgelopen drie maanden, vooral doordat meer woningeigenaren hun huizen...
Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

In het eerste kwartaal van 2024 bereikte het aantal woningverkopen in Utrecht een recordhoogte sinds 2021, gedreven door een toename van huiseigenaren die besloten hun woning te verkopen....
Bekijk overzicht