Sprekende Cijfers Q1 2022 woningmarkt

Geschreven door Diederik Donker RM RT op 3 mei 2022

Woningmarkt krapper, nieuwbouw zorgt voor lichte beweging

De woningmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 nog niet in beweging gekomen. In het werkgebied van Molenbeek Makelaars zijn de verkopen afgenomen en de prijzen door de schaarste verder gestegen. Dit blijkt uit de kwartaalrapportage “Sprekende Cijfers”. In gemeenten waar nieuwbouwwoningen in de verkoop komen, is er wel meer dynamiek op de woningmarkt.

Opvallend is dat in vrijwel alle plaatsen het woningaanbod is toegenomen. In Zeist steeg het aantal beschikbare woningen van zo’n 75 in het laatste kwartaal van 2021 naar 120 in Q1 van 2022. In Woudenberg was de stijging spectaculair: van 15 naar 60 woningen. Hier kwamen 40 nieuwbouwwoningen in de verkoop. Ook de dorpen Bunnik, De Bilt en de gemeente Utrechtse Heuvelrug zagen het aanbod toenemen. De gemeente Scherpenzeel is qua woningmarkt het zorgenkindje in de regio. Daar zijn begin april 2022 welgeteld 8 woningen te koop. Ter vergelijk: dat waren er in het eerste kwartaal van 2019 nog 70.

Nieuwbouw is de motor van de woningmarkt, maar deze hapert wel in diverse gemeenten. Zo is in het voornoemde Scherpenzeel al twee jaar vrijwel geen bouwvergunning meer afgegeven. Zeist maakte in het eerste kwartaal van 2022 wel een sprongetje: daar kwamen bijna 40 nieuwbouwwoningen in de verkoop. Woudenberg is met voorsprong koploper in de regio met meer dan 40 nieuwe woningen in het aanbod. De komende jaren verrijzen er in de wijk Hoevelaar, aan de oostkant van het dorp, zo’n 900 woningen en er zijn ook enkele inbreidingsplannen in ontwikkeling.

Prijzen stijgen

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 zijn in het gehele werkgebied van Molenbeek de prijzen gestegen; in alle gevallen met dubbele cijfers. In de meeste gemeenten schommelt het percentage prijsstijging tussen de 15% en 20%, maar in De Bilt is een plus van liefst 41% opgetreden in het afgelopen jaar. Woudenberg is met 30% stijging regionaal gezien ook een sterke stijger, Zeist komt uit op 19%.

Molenbeek Makelaars is een full service makelaarskantoor met een decennialange ervaring in Midden-Nederland. Het kantoor heeft vestigingen in Utrecht, Zeist en Woudenberg en beschikt daardoor over specialisten op alle terreinen van de markt. Naast woningmakelaars heeft Molenbeek taxateurs, bedrijfsmakelaars, beleggingsmakelaars en consultants ‘in eigen huis’. De verkoopbegeleiding bij nieuwbouwplannen is één van de specialismen.

''Download hier het rapport''

Sprekende Cijfers Q1 2022 woningmarkt
Diederik Donker RM RT
Neem contact op met Diederik

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht

Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht

De dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt in provincie Utrecht is in 2022 gestagneerd. Door een dalend aanbodvolume zijn er minder mogelijkheden om geschikte bedrijfsruimte te vinden. Door het...
Sprekende Cijfers Q3 2022 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q3 2022 | Woningmarkt

Het derde kwartaal van 2022 is alweer voorbij. Volgens de kwartaalrapportage 'Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2022'...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie