Sprekende Cijfers Q2 2021 woningmarkt

Geschreven door Amanda Lammers op 6 oktober 2021

Woningmarkt Utrecht: verkooptijd korter dan ooit

Al een aantal jaren is er in de gemeente Utrecht sprake van een krappe woningmarkt. Dit blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers van Molenbeek Makelaars over het tweede kwartaal van 2021. De gemiddelde verkooptijd van een koopwoning is in vijf jaar tijd gehalveerd: van 40 dagen naar slechts 20 dagen in het afgelopen kwartaal. Nooit eerder in de geschiedenis was deze periode in Utrecht zo kort.

Een lichtpuntje voor woningzoekers: het woningaanbod is veel ruimer dan het voorgaande kwartaal. Op peildatum 1 juli 2021 kon men in Utrecht kiezen uit 735 woningen tegen 411 een kwartaal eerder. Een belangrijk deel daarvan betreft nieuwbouwwoningen, zowel appartementen als eengezinswoningen. “Daarmee klimt het aanbod weer richting het niveau van het tweede kwartaal 2019, voor de corona-periode”, vertelt makelaar Coen Vermeij van Molenbeek Makelaars. Wie goed kijkt naar de cijfers ziet dat de Utrechtse woningmarkt ook stabiele kenmerken vertoont. Al vier jaar op rij worden er per kwartaal tussen de 1200 en 1400 woningen verkocht in de Domstad.

Geringe doorstroming

Een trend van de afgelopen jaren is de geringe doorstroming op de woningmarkt. Waar in veel andere gemeenten in de regio kopers een koopwoning achterlaten, laat in Utrecht slechts 42% een koophuis achter. Een andere trend is het nog steeds groeiende aantal geïnteresseerden voor vrijwel iedere woning die in de verkoop komt. Dat maakt het inschakelen van een deskundige makelaar nog belangrijker dan voorheen. “Dankzij ons grote, regionale kopersnetwerk verbinden we werkelijk geïnteresseerde kopers aan een woning”, vertelt Verweij: “Niemand wil dat er hele volksstammen kijkers door de woning marcheren. Voor een succesvolle verkoop is het belangrijk dat de juiste kopersgroep kennismaakt met de betreffende woning. Daar kunnen wij als makelaar voor zorgen, op basis van netwerk, beschikbare data en een op de woning afgestemde verkoopstrategie.”

Molenbeek Makelaars in is een full service makelaarskantoor met vestigingen in Utrecht, Zeist en Woudenberg met een lange ervaring. En beschikt daardoor over specialisten op alle terreinen van de markt. Naast woningmakelaars en bedrijfsmakelaars heeft Molenbeek ook taxateurs, beleggingsmakelaars en consultants ‘in eigen huis’. Vanouds is zakelijk onroerend goed het specialisme van de vestiging Utrecht, maar ook steeds meer particulieren kiezen voor de professionele en betrokken werkwijze van Molenbeek Makelaars. In Zeist en Woudenberg is de verkoopbegeleiding bij nieuwbouwplannen één van de vele specialismen.

Download hier de volledige rapportage.

Sprekende Cijfers Q2 2021 woningmarkt
Amanda Lammers
Neem contact op met Amanda

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

In het eerste kwartaal van 2024 bereikte het aantal woningverkopen in Utrecht een recordhoogte sinds 2021, gedreven door een toename van huiseigenaren die besloten hun woning te verkopen....
Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Het vierde kwartaal van 2023 is alweer voorbij. In het afgelopen kwartaal was er in Utrecht een stijging van 10% in het aantal verkopen vergeleken met vorig jaar, voornamelijk door meer...
Bekijk overzicht