Sprekende Cijfers Q3 2021 woningmarkt

Sprekende Cijfers Q3 2021 woningmarkt

Geschreven door Willeke Hazeleger op 22 oktober 2021

Woningmarkt iets krapper, minder nieuwbouw in ontwikkeling

De woningmarkt in het werkgebied van Molenbeek Makelaars is in het derde kwartaal iets krapper geworden, zo blijkt uit de kwartaalrapportage “Sprekende Cijfers”. Daarbij is wel een verschil tussen grotere plaatsen als Utrecht en Zeist en de kleinere gemeenten daar omheen. In de Domstad en in Zeist is het aantal woningen dat te koop kwam redelijk redelijk stabiel, in de randgemeenten neemt het woningaanbod af. Zowel in de stad als de kleinere dorpen stijgen de prijzen.

Dat de woningen in de dorpen rond Utrecht en Zeist zo in trek zijn, heeft alles te maken met de coronapandemie. Veel werknemers werken veel vanuit huis. Ook nu de regels zijn versoepeld, blijven veel mensen in deeltijd thuis werken. Hierdoor is het minder relevant om in de buurt van de (vaak stedelijke) werkplek te wonen. Bovendien heeft men voor het thuiswerken behoefte aan een werkkamer en die is vaak voorhanden in rijwoningen en tweekappers. In diverse dorpen in het werkgebied van Molenbeek Makelaars wordt 50% van de woningen verkocht aan kopers uit steden.

Al 10 jaar is het aantal te koop aangeboden woningen in Nederland aan het krimpen. In 2011 was een recordaantal van 175.000 woningen beschikbaar voor kopers, inmiddels is dit met 90% gekrompen tot 17.500. Dit veel kleinere woningaanbod wordt ook veroorzaakt door de verkoopsnelheid. In het derde kwartaal van 2021 bedroeg deze in het werkgebied van Molenbeek Makelaars gemiddeld 22 dagen. Ook dit is in historisch perspectief een record. Het aantal woningen dat nieuw in de verkoop komt, is in de grotere plaatsen redelijk stabiel, in kleinere gemeenten neemt het af.

Nieuwbouw stokt, maar niet overal

Het aantal verleende nieuwbouwvergunningen is een graadmeter voor de oplevering van nieuwbouwwoningen in de komende jaren. Ook wat dat betreft is het beeld verschillend in de diverse plaatsen. In De Bilt, Scherpenzeel en Utrechtse Heuvelrug is het aantal vergunningen nihil. In de stad Utrecht is sprake van een stijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De gemeente Zeist gaf de afgelopen kwartalen enkele tientallen vergunningen af. Woudenberg, waar Molenbeek een vestiging heeft, behoort qua nieuwbouw tot de koplopers in Midden-Nederland. Hier vindt dankzij nieuwbouwplan Hoevelaar een forse uitbreiding van het aantal woningen plaats.

Molenbeek Makelaars is een full service makelaarskantoor met een decennialange ervaring in Midden-Nederland. Het kantoor heeft vestigingen in Utrecht, Zeist en Woudenberg en beschikt daardoor over specialisten op alle terreinen van de markt. Naast woningmakelaars heeft Molenbeek taxateurs, bedrijfsmakelaars, beleggingsmakelaars en consultants ‘in eigen huis’. De verkoopbegeleiding bij nieuwbouwplannen is één van de specialismen.

''Download hier het rapport''

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie