Sprekende Cijfers Q4 2021 woningmarkt

Geschreven door Antoinette Achterberg op 26 januari 2022

Krappe woningmarkt vraagt om impuls nieuwbouw

Een nog krappere woningmarkt met minder aanbod, recordhoge prijzen en een gemiddelde verkooptijd die rond de 21 dagen schommelt. Dit is het beeld van de woningmarkt in het werkgebied van Molenbeek Makelaars. Molenbeeks kwartaalrapportage “Sprekende Cijfers” - over het vierde kwartaal van 2021 - laat zien dat er op korte termijn weinig zicht is op een ruimere woningmarkt. Daarvoor is bijvoorbeeld een stevige impuls van nieuwbouw nodig. Op wat langere termijn gloort er wel licht aan de horizon. Molenbeek gaat in 2022 veel nieuwbouwprojecten in de verkoop nemen.

Wie inzoomt op de kwartaalcijfers ziet een verschil tussen gemeenten met veel inwoners zoals Utrecht en Zeist en de kleinere plaatsen daar omheen. Zo is in Utrecht het woningaanbod al drie jaar op rij redelijk stabiel. Hier staan gemiddeld 1200 tot 1400 woningen te koop. In Zeist is het aan de lage kant, maar met bijna 150 woningen in de verkoop is er nog een redelijk aanbod. De situatie in de kleinere gemeenten in het Molenbeek werkgebied is een stuk nijpender. In Woudenberg, Scherpenzeel en De Bilt bijvoorbeeld is het aanbod historisch laag. De dorpen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug, zoals Maarsbergen en Maarn, laten een iets gunstiger beeld zien.

Landelijk is een gemiddelde koopwoning in 2021 liefst 15,2% duurder geworden. De krapte op de markt en de lage hypotheekrente zorgen voor kopers die elkaar overbieden. Het vierde kwartaal was de uitschiter van het jaar. In deze periode stegen de verkoopprijzen van woningen in Utrecht en Houten met 23% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Zeist (+18%), Woudenberg (+19%), De Bilt (+28%) en Bunnik (+31%) werd veel meer betaald voor een koopwoning. Scherpenzeel liet zelfs een plus van 24% zien.

De Molenbeek kwartaalrapportage geeft ook een beeld van de hoeveelheid afgegeven bouwvergunningen. Die is in het derde kwartaal van 2021 vrijwel nihil, gemeenten gaven slechts mondjesmaat bouwvergunningen af. Het goede nieuws is dat een reeks bouwvergunningen uit de eerste helft van 2021 in 2022 tot uitvoering komt. Molenbeek is dit jaar betrokken bij de verkoop van plannen in Zeist, Soesterberg, Amersfoort, Bilthoven, Austerlitz, Woudenberg en Werkhoven.

Molenbeek Makelaars is een full service makelaarskantoor met een decennialange ervaring in Midden-Nederland. Het kantoor heeft vestigingen in Utrecht, Zeist en Woudenberg en beschikt daardoor over specialisten op alle terreinen van de markt. Naast woningmakelaars heeft Molenbeek taxateurs, bedrijfsmakelaars, beleggingsmakelaars en consultants ‘in eigen huis’. De verkoopbegeleiding bij nieuwbouwplannen is één van de specialismen. Het rapport Sprekende Cijfers is gratis beschikbaar op de drie kantoren.

''Download hier het rapport''

Sprekende Cijfers Q4 2021 woningmarkt
Antoinette Achterberg
Neem contact op met Antoinette

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Sprekende Cijfers Q2 2024 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q2 2024 | Woningmarkt

Toename in beschikbare woningen: Het aantal te koop staande woningen is met 30% gestegen in de afgelopen drie maanden, vooral doordat meer woningeigenaren hun huizen...
Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

In het eerste kwartaal van 2024 bereikte het aantal woningverkopen in Utrecht een recordhoogte sinds 2021, gedreven door een toename van huiseigenaren die besloten hun woning te verkopen....
Bekijk overzicht