Pand met een verhaal: Stationsweg Oost 188 Woudenberg

Geschreven door Marcel Donker RM RT op 5 november 2019

Aan de oostgrens van Woudenberg is in 1916 een villa gebouwd: Lytshiem. Opdrachtgever was Hendrik Schimmel, zoon van stalhouder, voerman en kastelein Arie Schimmel. Deze Arie Schimmel opende in 1885 een stationskoffiehuis dat nu nog vol in bedrijf is: Partycentrum Schimmel en Brasserie 1885. Villa Lytshiem staat te koop bij Molenbeek Makelaars.

Een stukje historie van de familie Schimmel: overgrootvader Evert Schimmel begon in 1880 een diligencedienst tussen Woudenberg en Utrecht. Omdat de spoorlijn Amersfoort-Kesteren in aanbouw was, startte zoon Arie met vooruitziende blik het stationskoffiehuis, op steenworp afstand van station Woudenberg-Scherpenzeel. De Schimmels beschikten over grond in dit gebied. Lytshiem is gebouw op een kavel die eigendom was van Arie Schimmel.

Momenteel is de kavel 1.100 m2 groot.

Spoorlijn
De villa van Hendrik Schimmel kreeg de Friese naam Lytshiem: ‘kleine hofstede’. De woning maakt deel uit van de toenmalige verdichting van de bebouwing aan de Stationweg. Deze ontstond na aanleg van de genoemde spoorlijn Amersfoort-Kesteren in 1886.

Monument
Lytshiem is een gemeentelijk monument. Eén van de redenen voor deze erkenning is het feit dat er weinig kleinere villa’s bewaard zijn gebleven. Maar ook de fraaie architectonische detaillering speelde een rol. De oorspronkelijke vensters met ontlastingsbogen, het karakteristieke gele glas in de bovenlichten, het portiek bij de voordeur en het verfijnde honingraatmotief van het glas-in-lood geven Lytshiem een uniek karakter.

De villa is niet geheel in oorspronkelijke staat. De diverse bewoners hebben in de loop van meer dan 100 jaar ieder kleine aanpassingen en toevoegingen gemaakt. In 1976 en 1986 vonden grote verbouwingen plaats, waarbij een bijgebouw is gebouwd en het interieur grondig werd vernieuwd.

Vrij uitzicht
Wie de villa koopt, krijgt niet alleen een schitterende woning in bezit, maar ook een unieke plek om te wonen. Dat begint al met de statige entree, de woning is op enige afstand van de erfgrens gebouwd en ligt prachtig ruim op de kavel. Ook bijzonder: het vrije uitzicht aan de achterzijde!

Pand met een verhaal: Stationsweg Oost 188 Woudenberg
Marcel Donker RM RT
Neem contact op met Marcel

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Zomereditie woningkrant 2024

Zomereditie woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant 2024. Wat kunt u verwachten in onze krant? - Ons...
Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant...
Bekijk overzicht