Utrechtse huizen massaal boven vraagprijs weg: Hoeveel moet ik overbieden?

Geschreven door Michael Leijte op 23 oktober 2024

Bijna 87 procent van de woningen in Utrecht wordt dit jaar verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. "De vraagprijs zegt niet meer alles over de uiteindelijke opbrengst van een woning," aldus makelaar Marius Don. We nemen een kijkje in de hectische Utrechtse huizenmarkt.

Enorm krappe markt
De woningmarkt in Utrecht is zwaar oververhit. Na een korte periode van afkoeling in 2022, zijn de prijzen dit jaar tot recordhoogtes gestegen. Bijna iedere woning wordt boven de vraagprijs verkocht. Maar liefst 87 procent van de verkochte huizen gaat voor meer weg dan dat er oorspronkelijk werd gevraagd.

Vooral woningen tot vijf ton zijn populair en hier wordt het vaakst en het meest overboden. Overbiedingen van meer dan 15 procent zijn hier eerder regel dan uitzondering. Soms lopen deze zelfs op tot 25 procent. Ook jonge gezinnen die op zoek zijn naar een volgende woning, ondervinden problemen. Omdat de betaalbaarheid van woningen in de stad steeds meer onder druk staat, zoeken veel mensen hun toevlucht in omliggende dorpen.

Prijs per vierkante meter
Voor mensen die toch in Utrecht willen blijven, is het verstandig om te kijken naar de prijs per vierkante meter in verschillende wijken. Dit biedt een goed houvast in wat een woning zou moeten kosten. "Mensen letten steeds vaker op de vierkante meter prijs," merkt Marius op. "Door platforms zoals Funda is deze informatie heel transparant en weten kopers precies wat ze kunnen verwachten. In Utrecht varieert de prijs per vierkante meter globaal tussen de 5.000 en 8.500 euro, afhankelijk van de locatie en afwerking."

Volgens Marius worden vraagprijzen mede daardoor minder van belang. "Vraagprijzen zijn nu vooral bedoeld om de juiste doelgroep aan te spreken."

Biedgedrag en vraagprijzen
Er bestaat een misvatting dat makelaars bewust huizen tegen een lagere prijs in de markt zetten om meer interesse te wekken. "Iedereen houdt al rekening met overbieden, daardoor moeten we wel," legt Marius uit. "Kopers gaan er standaard vanuit dat ze boven de vraagprijs moeten bieden, en stemmen hun zoektocht daarop af. Iemand met een budget van zes ton kijkt bijvoorbeeld naar huizen die rond de vijf ton worden aangeboden."

Hoeveel overbieden?
Uit de cijfers blijkt dat de meeste woningen voor 10 tot 20 procent boven de vraagprijs worden verkocht, met name starterswoningen en doorstroomwoningen. In het hogere segment liggen de percentages iets lager, maar ook daar zijn er uitschieters. "Zelfs bij woningen van acht tot negen ton zie je nog steeds overbiedingen," aldus Marius.

"In de praktijk komt het er grofweg op neer dat als je tien procent overbiedt, je in de buurt komt. Bij 12 procent heb je een serieuze kans, en met 15 procent zit je goed. Met alle nuances van dien."

Utrechtse huizen massaal boven vraagprijs weg: Hoeveel moet ik overbieden?
Marius Don RM RT
Neem contact op met Marius

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Verhoogde vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters: Wat betekent het voor jou?

Verhoogde vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters: Wat betekent het voor jou?

De woningmarkt is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden, vooral voor starters. Woningen zijn duurder, de concurrentie is groot, en het wordt steeds lastiger om je eerste woning...
Meer woningen: 6 mooie transformatieprojecten in Utrecht

Meer woningen: 6 mooie transformatieprojecten in Utrecht

Jaarlijks moeten er 100.000 woningen bij in Nederland, volgens het kabinet. Dit gebeurt vooral door nieuwbouw, maar ook door bestaande gebouwen slim te hergebruiken. Oftewel:...
Bekijk overzicht