Waar op letten bij de keuze voor een woningmakelaar?

Geschreven door Marius Don RM RT op 2 augustus 2022

Een woningmakelaar kiezen kan lastig zijn. Er zijn immers vele woningmakelaars in Nederland. In dit artikel vertellen we u graag hoe de juiste makelaar te kiezen. Vanzelfsprekend hopen wij dat deze keuze op Molenbeek Makelaars valt!

Neem voor een eerste, vrijblijvend advies direct contact met ons op.

Wat doet een woningmakelaar?

Een woningmakelaar helpt kopers of huurders een geschikte woning te vinden. Woningmakelaars zijn goed op de hoogte van de verschillende gebieden in Nederland en kunnen u helpen een woonruimte te vinden die bij uw behoeften en budget past.

Ook bij de verkoop van uw huis is het aan te raden een woningmakelaar te raadplegen. Deze helpt u de juiste vraagprijs te bepalen, begeleidt de bezichtigingen en onderhandelt met potentiële kopers. Ook stelt de makelaar vaak het koopcontract op.

Sommige makelaars fungeren ook als taxateur. Dit betekent dat ze u helpen om de verkoopprijs voor uw huis vast te stellen op basis van de verkoopprijzen van soortgelijke huizen in uw omgeving. De makelaar geeft een verkoopprijs op basis van een taxatie. Een makelaar beoordeelt een huis door te letten op onder andere de ligging en de bouwkundige staat. De waarde van een huis moet bepaald worden voor de hypotheek, de belastingdienst en de opstalverzekering.

Waar moet ik rekening mee houden bij de keuze voor een woningmakelaar?

Als u van plan bent om een huis te kopen, is het verstandig om een goede woningmakelaar in de arm te nemen. Niet alle makelaars hebben evenveel kennis, dus het is belangrijk dat u tijd besteedt aan het vinden van een makelaar die goed aan uw behoeften voldoet. Het is aan te raden om op de volgende zaken te letten:

  • Kennis van de plaatselijke markt: Een goede makelaar moet de ins en outs van de plaatselijke markt kennen, waaronder welke buurten in opkomst zijn, welke prijzen redelijk zijn, en welke huizen waarschijnlijk in waarde zullen stijgen.
  • Onderhandelingsvaardigheden: Een goede makelaar zal namens jou kunnen onderhandelen om je de best mogelijke prijs voor je nieuwe huis te bezorgen.
  • Uitgebreid netwerk: Een goede makelaar zal toegang hebben tot woningen die u zelf misschien niet zou kunnen vinden. Dit kan je een voorsprong geven in het aankoopproces.
  • Klanttevredenheid: Een van de beste manieren om de kwaliteit van een makelaar te peilen is door met hun vroegere cliënten te praten. Vraag hen of ze tevreden waren met de algemene ervaring en of ze de makelaar al dan niet aan anderen zouden aanbevelen.

Tips voor het kiezen van een makelaar

Met de vele makelaardijen in Nederland kan de keuze lastig zijn. Wij geven u graag enkele tips over het kiezen van de juiste makelaar:

  • Een huis of verkopen is een grote beslissing. Dan is het fijn als u een klik heeft met uw makelaar. Uiteraard hoeft u geen beste vrienden te worden, maar een persoonlijke band kan het traject prettiger maken. Vertrouwen in elkaar is de sleutel voor een goede samenwerking.
  • Zorg ervoor dat u al uw vragen over de woning en het (ver)kooptraject stelt, zoals de geschatte waarde en een realistisch tijdschema voor de (ver)koop. Een goede makelaar zal u veel van deze zaken vertellen zonder dat u er naar hoeft te vragen.
  • Als u een aantal makelaarskantoren vergeleken hebt en degene om de hoek blijkt de beste, is dat vanzelfsprekend prettig. In werkelijkheid gebeurt dat echter niet zo vaak. Laat de locatie van een makelaar niet de doorslag geven bij uw uiteindelijke keuze. Het is beter om naar een partij te gaan die wat verder weg ligt, maar betere kwaliteit heeft.

Vragen of opmerkingen?

Kortom, er zijn diverse zaken waar u rekening mee dient te houden bij de keuze voor een woningmakelaar. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Waar op letten bij de keuze voor een woningmakelaar?
Marius Don RM RT
Neem contact op met Marius

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Zomereditie woningkrant 2024

Zomereditie woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant 2024. Wat kunt u verwachten in onze krant? - Ons...
Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant...
Bekijk overzicht