Wachten of toeslaan?

Hebben de woningprijzen hun plafond bereikt of zullen ze verder stijgen? Of ligt er misschien zelfs een daling in het verschiet? Heel wat mensen met woondromen en verhuisplannen lopen rond met deze vragen. We krijgen ze als makelaar regelmatig gesteld met als centrale punt: wat denken jullie?

Als het om huizenprijzen gaat, denken makelaars niet zozeer in verwachtingen, maar liever in constateringen. Voorspellen behoort niet tot ons vak, het bekijken, beoordelen en vertalen van trends en cijfers wél. En als we dan met de afgelopen tijd beginnen, constateren we nog steeds een toestroom van kopers van buiten ons eigen werkgebied. Kopers uit regio’s met een krap woningaanbod betreden de regio’s met een ruimer aanbod. Dit zal een blijvende druk geven op de woningmarkt in Zeist en omgeving.

Als het gaat om de toekomende tijd zijn er twee belangrijke factoren die de woningprijzen bepalen: de rentestand en de bouwproductie. Veel consumenten willen hun huurwoning inruilen voor een koophuis. Daarnaast zijn veel jonge gezinnen de afgelopen jaren uitgebreid. Die zoeken meer ruimte in en om het huis. De zeer lage rentestand brengt zeker voor tweeverdieners een eerste of volgende eigen woning binnen handbereik. Ook deze factoren geven druk op de woningmarkt. Aan de andere kant is er door een tekort aan vakkundig bouwpersoneel een lage productie van nieuwbouwwoningen. Veel van de wel beschikbare technisch specialisten worden de komende jaren echter ingezet om de energietransitie uit te voeren. Het is dus niet te verwachten dat de hoeveelheid nieuwbouw de komende jaren sterk stijgt. Ook door deze factor is de kans gering dat woningprijzen stabiliseren of dalen.

Wat denken jullie? Wij denken dat je als woonconsument het ijzer moet smeden als het heet is. Breng je financiële ruimte in kaart, kijk welke woningen er binnen je mogelijkheden liggen en stel jezelf de vraag: past een woning bij mijn dromen en plannen? Zo ja, dan moet je niet wachten of treuzelen, maar toeslaan. Sommige woonkansen komen maar één keer in je leven voorbij. Het zou pas echt jammer zijn als je die mist en de komende jaren niet op die plek woont.

Wachten of toeslaan?

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant...
Wintereditie Wonen, Werken & Leven

Wintereditie Wonen, Werken & Leven

Molenbeek Makelaars publiceert de winter-editie van de Wonen Werken & Leven krant 2023. Wat kunt u verwachten in onze...
Bekijk overzicht