Wijk in beeld: Hoge Dennen en Kerckebosch in Zeist

“Een bevoorrechte plek om te wonen”. Zo ervaren veel bewoners van de Zeister wijken Hoge Dennen en Kerckebosch hun buurt. En dat is niet verwonderlijk, want het zijn wijken met statuur. Stijlvolle jaren 30 architectuur, royale percelen en groen in overvloed, zowel rond de eigen woning als in de directe omgeving.

Tussen 1920 en 1940 zijn er in Zeist diverse villaparken aangelegd, onder meer Kerckebosch, Hoge Dennen en het ­Lyceumkwartier. Daarvoor zijn destijds de gronden rondom enkele buitenplaatsen verkaveld.

De wijk Hoge Dennen ligt aan de Arnhemse Bovenweg en grenst aan het Zeisterbos en de wijk Kerckebosch. Opmerkelijk is het Louise de Coligny­plein dat een ‘gesloten bebouwing’ met drie woonblokken heeft. Andere geliefde lanen zijn vernoemd naar adellijke personen als Charlotte de Bourbon, Ernst Casimir, Amalia van Solms en Frederik Hendrik. Wie door lommerijke lanen wandelt, ziet opvallend veel twee-onder-een-kap woningen. De Hoge Dennen grenst vrijwel direct aan het hertenkamp.

Kerckebosch is een wijk met twee gezichten. Enerzijds zijn er lanen met dezelfde sfeer als Hoge Dennen, ­anderzijds telt de wijk veel hoogbouw. Deze is in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw gerealiseerd om de naoorlogse woningnood te lenigen. Saillant detail: de Oranje Nassaulaan dankt zijn bestaan aan een rupsenplaag. Om de eetlustige diertjes tegen te gaan, werd een strook bos gekapt die bebouwd is. Aan deze brede laan kwamen ook twee pleinen, het Oranje Nassauplein en het Julianaplein.

Winkelen in de buurt
Beide wijken zijn perfect gelegen voor zowel functioneel als gezellig winkelen. Winkelcentrum Kerckebosch biedt een breed aanbod, waaronder een Albert Heijn die zelfs bezoekers uit de regio trekt. Opvallend is ook het aantal versspecialisten dat hier klanten verwent. Het uitgebreide winkelgebied rondom de Slotlaan is voor wijkbewoners ook binnen enkele minuten bereikbaar.

Groen in overvloed.

De natuurlijke omgeving is voor vrijwel alle bewoners hét pluspunt van de Hoge Dennen en Kerckebosch. Wie even wil wandelen in de vrije natuur loopt bij de Stuifheuvel zo het groen in. De omgeving rond schaapskooi Heidestein nodigt ook uit om even uit te waaien. De door het Utrechts Landschap uitgezette wandeltocht is met 4,5 kilometer afstand ook ideaal voor kleine kinderen. Zeker ook door de aanwezigheid van Drentse heideschapen. Wie zich afvraagt hoe het bos­gebied rond Zeist er ruim 100 jaar geleden uitzag, vindt tijdens deze wandeling het antwoord.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Zomereditie woningkrant 2024

Zomereditie woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant 2024. Wat kunt u verwachten in onze krant? - Ons...
Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant...
Bekijk overzicht