Woning met een verhaal: Torenlaan 8

Geschreven door Frans Verweij RM RT op 15 januari 2020

Expressieve en fantastische vormen kenmerken gebouwen met een ‘Amsterdamse School’ architectuur. De Nieuwe Kerk aan de Boulevard en conferentiecentrum Woudschoten zijn twee bekende Zeister voorbeelden. Aan de Torenlaan 8 staat een woning die volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School is ontworpen en deze is recent verkocht door Molenbeek Makelaars.

Het monumentale herenhuis heeft een woonoppervlakte van 215 m2, aan de achterzijde ligt een stadstuin die een oase van rust is voor de bewoners. De combinatie wonen, ruimtelijke beleving, tuin én ligging in het stadshart is uniek voor Zeist. Vanaf 2004 is de woning stap voor stap gerestaureerd, waarbij originele details en indeling zorgvuldig zijn teruggebracht. De ligging aan de Torenlaan is rustig, er komt voornamelijk bestemmingsverkeer.

Meisjeshuis
Het pand is gebouwd in 1931 en heeft een opmerkelijke geschiedenis. Bij de realisatie werd het namelijk een meisjeshuis met de naam ‘De Ster’. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw hadden veel families een dienstmeisje voor de huishouding. Het pand was van een vereniging die deze meisjes een vorm van ontspanning en educatie bood. In hedendaagse taal konden de meiden en vrouwen er ‘chillen’, maar ook handwerken, lezen, spelletjes doen en brieven schrijven naar het thuisfront.

In de wintermaanden werden er lessen georganiseerd zoals naai- en talen­cursussen. Zomers waren er ook fiets- en wandeltochten. De bedoeling was om werkende vrouwen en meisjes (die in Zeist geen familie of kennissen hadden) een eigen plek te geven. Meisjeshuis “De Ster” was er van 1932 tot 1953. In 1954 opende het Protestant Militair Tehuis in het pand. Vervolgens was Educatief Centrum Zeist ‘De Toren’ er gevestigd, gevolgd door een ­kinderopvang. Sinds 2004 transformeerden de huidige bewoners het gebouw tot verrassend woonhuis.

Project
“Wij zijn het eerste gezin dat in dit huis heeft gewoond”, vertelt Irma Foppen. “We hebben het in 2004 kunnen kopen, toen we er binnenstapten waren we direct overstag. Vervolgens is het kamer voor kamer gerenoveerd. Ja, dat project heeft wel zo’n 15 jaar geduurd...”. De familie Foppen verhuist om wonen en werken op één plek te combineren en dat was niet mogelijk op de Torenlaan. “De consequentie van die keuze is inderdaad: verhuizen.”

Leren fietsen
“We doen er met pijn in ons hart ­afstand van. Het is een heel gezellig en origineel familiehuis met een grappige­ indeling. Alles is ruim, grote kamers, hoge plafonds en in de gang kan je bij wijze van spreken leren fietsen.” De verkoop was snel rond, na de eerste bezichtiging al. “We gaan nu een nieuwe plek zoeken voor ons gezin, wat meer buitenaf en in de natuur.”

Woning met een verhaal: Torenlaan 8
Frans Verweij RM RT
Neem contact op met Frans

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Zomereditie woningkrant 2024

Zomereditie woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant 2024. Wat kunt u verwachten in onze krant? - Ons...
Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Voorjaarseditie Woningkrant 2024

Molenbeek Makelaars publiceert de voorjaars-editie van de Wonen Werken & Leven krant...
Bekijk overzicht