In de gemeente Utrecht vlakt de prijsstijging nog niet af

Geschreven door Diederik Donker RM RT op 23 januari 2019

Een afvlakking van de prijstoename, zoals deze in Amsterdam plaatsvindt, is in de gemeente Utrecht nog niet zichtbaar. De meterprijs in de Domstad is gedurende 2018 met maar liefst 18% gestegen. Een ruim sterkere prijsstijging dan in de voorgaande jaren werd geregistreerd. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018 van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis).

Provincie Utrecht kent sterkste terugval van verkoopcijfers

In 2018 zijn ruim 2.800 minder woningen verkocht in de provincie Utrecht dan in het voorgaande jaar. Relatief is dit de sterkste afname van alle Nederlandse provincies. Binnen de provincie is hier fors aan bijgedragen door de afname in de gemeente Utrecht, hier wisselden op jaarbasis zo’n 1.250 minder woningen van eigenaar. Maar ook in vele andere gemeenten deed deze situatie zich voor. In totaal zijn in 23 van de 26 Utrechtse gemeenten minder woningen verkocht dan in 2017.

Nieuwbouw leidt nog niet tot een structurele aanbodtoename

In een deel van de gemeenten wordt het aanbod fors aangevuld vanuit de nieuwbouw. Zo bestaat een derde van het aanbod in de gemeente Utrecht uit nieuwe woningen. Van alle Nederlandse gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners kennen alleen Maastricht en Almere een hoger aandeel. Ook gemeenten als Woudenberg (54%) en Woerden (39%) kennen een aanzienlijk aandeel nieuwbouw in de aangeboden woningen. Na jaren van aanboddalingen resulteert de nieuwbouw op verschillende woonlocaties in een stabilisatie van het aanbodvolume, van een aanbodtoename is alleen nog geen sprake.

Woningprijzen blijven stijgen door beperkt aanbod

Door het huidige gebrek aan aanbod is het aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers beperkt. In veel gemeenten heeft dit geleid tot een verdere stijging van het prijsniveau. Binnen de provincie wordt de hoogste meterprijs betaald in de gemeente Utrecht (€ 3.725). Hierop volgend geven ook woningkopers in Zeist (€ 3.425) en de Utrechtse Heuvelrug (€ 3.400) forse bedragen uit per vierkante meter woonruimte.

Bekijk hier alle regio rapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018

In de gemeente Utrecht vlakt de prijsstijging nog niet af
Diederik Donker RM RT
Neem contact op met Diederik

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht

Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht

De dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt in provincie Utrecht is in 2022 gestagneerd. Door een dalend aanbodvolume zijn er minder mogelijkheden om geschikte bedrijfsruimte te vinden. Door het...
Sprekende Cijfers Q3 2022 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q3 2022 | Woningmarkt

Het derde kwartaal van 2022 is alweer voorbij. Volgens de kwartaalrapportage 'Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2022'...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie