Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht

Geschreven door drs. Gert-Jaap van Keulen MRICS op 17 maart 2023

De dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt in provincie Utrecht is in 2022 gestagneerd. Door een dalend aanbodvolume zijn er minder mogelijkheden om geschikte bedrijfsruimte te vinden. Door het uitblijven van nieuwbouw wijken ondernemers uit buiten de regio.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2023 van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis).

Tekort aan nieuw aanbod
In Zowel regio Utrecht als regio Amersfoort is in 2022 het opnamevolume sterk gedaald ten opzichte van een jaar eerder, veroorzaakt door de schaarste aan aanbod. Daarnaast wordt er amper nieuwbouwgrond uitgegeven, waardoor de situatie voorlopig niet zal veranderen.

Belang duurzaamheid groeit
Duurzaamheid is een belangrijker thema op de bedrijfsruimtemarkt in provincie Utrecht. Zo worden er grootschalig zonnepanelen op daken van nieuwbouw aangebracht. Zonnepanelen zijn op bestaande bedrijfsruimten echter moeilijk te realiseren omdat de draagkracht van oudere bedrijfsruimten daar niet op berekend is.

Bekijk rapport hier

Schaarste zorgt voor uitwijken ondernemers op bedrijfsruimtemarkt in Utrecht
drs. Gert-Jaap van Keulen MRICS
Neem contact op met drs. Gert-Jaap

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

In het eerste kwartaal van 2024 bereikte het aantal woningverkopen in Utrecht een recordhoogte sinds 2021, gedreven door een toename van huiseigenaren die besloten hun woning te verkopen....
Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Het vierde kwartaal van 2023 is alweer voorbij. In het afgelopen kwartaal was er in Utrecht een stijging van 10% in het aantal verkopen vergeleken met vorig jaar, voornamelijk door meer...
Bekijk overzicht