Utrechtse woningaanbod met de helft toegenomen

In een jaar tijd is het aantal woningen dat in de gemeente Utrecht te koop staat met maar liefst de helft toegenomen, een gevolg van de sterk toegenomen nieuwbouwproductie. Woningzoekers die zo’n nieuwbouwwoningen willen kopen zijn aangewezen op Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern, ruim 95% van de aangeboden nieuwe woningen is gelegen in deze delen van de gemeente. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2019 van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis).

Nieuwbouw nog niet afdoende om Utrechtse dynamiek te behouden
Het huidige Utrechtse woningaanbod bestaat voor maar liefst twee vijfde uit nieuwbouwwoningen. Ondanks deze toevoegingen is het aanbod nog te beperkt om de marktdynamiek op peil te houden. In de gemeente worden ruimschoots minder woningen verkocht dan in de voorgaande jaren. In nabijgelegen gemeenten als Zeist en Woudenburg lukt het wel om vanuit de nieuwbouw de verkoopcijfers aan te jagen.

Prijs van vierkante meter woonruimte stijgt in gemeente Utrecht naar € 3.800
De gemeente Utrecht staat op de vijftiende plaats van duurste Nederlandse woongemeenten. Wanneer alleen wordt gekeken naar gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, dan bezet de Domstad na Amsterdam, Amstelveen en Haarlem de vierde plek. Ook in Zeist moeten woonconsumenten een fors bedrag uitgeven voor een woning, de meterprijs bedraagt hier € 3.575. De gemeente Zeist behoort hiermee tot de twintig duurste woongemeenten van Nederland.

Utrechtse woningverkopers verlaten steeds vaker de gemeente
Mede door de hoge prijzen verhuisde in 2018 maar liefst 48% van de Utrechtse woningverkopers naar een woning buiten de gemeentegrenzen, twee jaar geleden was dit aandeel nog 5% lager. Veelal blijven de vertrekkende huishoudens wel in de regio wonen, de populairste bestemmingen onder deze groep zijn Nieuwegein, Maarssen en Zeist. In deze laatste gemeente is een duidelijk effect van deze toestroom merkbaar, maar liefst een op de vijf woningen wordt gekocht door een koper uit Utrecht. Deze kopers gebruiken hun overwaarde om een stap te maken naar deze van origine duurdere woonlocatie.

Download de rapportage

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q1 2024 | Woningmarkt

In het eerste kwartaal van 2024 bereikte het aantal woningverkopen in Utrecht een recordhoogte sinds 2021, gedreven door een toename van huiseigenaren die besloten hun woning te verkopen....
Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Sprekende Cijfers Q4 2023 | Woningmarkt

Het vierde kwartaal van 2023 is alweer voorbij. In het afgelopen kwartaal was er in Utrecht een stijging van 10% in het aantal verkopen vergeleken met vorig jaar, voornamelijk door meer...
Bekijk overzicht